Elevii SEB la Teen-Fest

5 October 2019

Pentru cei ce urmăresc știrile din zona culturală e deja cunoscut faptul că a început Teen-Fest, un eveniment în cadrul căruia Școala Europeană București este partener, alături de instituții de cultură și de alte licee.

„Din 29 septembrie până pe 6 octombrie, se dă liber la adolescență! TEEN-FEST, singurul festival de teatru profesionist dedicat în exclusivitate adolescenților, vă propune, odată cu cea de-a V-a ediție, o temă (în) oglindă: Cine sunt EU?. O întrebare cheie a vârstei voastre, cu o infinitate de răspunsuri posibile. Sub semnul întrebării, dar cu certitudine, v-am pregătit spectacole care vorbesc despre voi și cu voi, adolescenții de azi.” (https://www.teatrul-excelsior.ro/dragi-adolescenti-incepe-excelsior-teen-fest/)

Alături de Dana Ștefan, profesor de limba română, elevii noștri au intrat în lumea teatrului, bucurându-se de piese care vin nu doar cu un bogat conținut literar, dublat de emoții, de stări, ci, de data aceasta, cu o invitație la autocunoaștere. Că este așa o demonstrează articolele pe care elevii le-au scris pe blogul evenimentului:

Unii au ales să se implice în acest eveniment ca voluntari: Diana Nistor, Andreea Popescu, Maia Matei, Eliza Chirițoiu și Agnes Legea, în timp ce Radu Stăncescu este membru al juriului, după ce, în anii precedenți, au fost Vlad Trandafir și Andrei Vizireanu.

Așteptăm și mai multe detalii despre magia Teen-Fest, detalii pe care, cu siguranță, le vom împărtăși cititorilor noștri.

„Între Chin și Amin”

4 October 2019

Cum e atunci când un profesor își întâlnește elevul după câțiva ani de la ultima oră avută împreună? Cu siguranță, emoționant! Dar cum e atunci când întâlnirea are loc, de fapt, în cadrul unui eveniment dedicat  unui proiect extraordinar din care elevul face acum parte, onorând astfel experiențele de învățare avute cândva în compania profesorului? Devine copleșitor!

Despre astfel de emoții ne pot povesti Cristian Negoescu, nu doar profesorul, ci regizorul care coordonează cercul de artă dramatică în Școala Europeană București, și Ana Pârvu, alumna SEB, cea despre care, cu mare mândrie, spunem că a jucat în filmul „Între Chin și Amin”, în regia lui Toma Enache, primul film artistic inspirat din realitatea reeducării prin tortură de la Pitești. Studentă în prezent la University of Warwick, Ana Pârvu a fost prezentă la premiera filmului din 1 octombrie, lături de colegi de platou, dar și de cei care i-au fost alături la primele încercări în arta dramaturgiei.

E un moment care ne readuce în lumină interesul școlii nu doar pentru un proces de învățare de calitate, ci pentru un demers educațional care include valorizarea fiecărui elev prin prisma talentelor pe care are ocazia să și le descopere și să le dezvolte.

Săptămâna Limbilor Europene – sărbătoarea diversității în unitate

27 September 2019

Săptămâna 23 – 27 septembrie a fost una în care Școala Europeană București a sărbătorit diversitatea limbilor, într-un spațiu unitar, într-un timp al toleranței și al bunei înțelegeri. A fost un excelent context de promovare a valorilor europene, valori pe care școala se bazează constant în construirea demersului educațional. Fiecare zi a săptămânii a fost o ocazie de a pune în lumină elemente ale culturii diverselor popoare europene ale căror limbi sunt studiate în școală.

Am dat startul luni, în notele calde ale limbii românești, purtând simbolurile care ne caracterizează ca neam. Și, pentru ca pofta de diversitate să fie cât mai mare, elevii și profesorii s-au întrecut fie în prezentarea unor rețete delicioase, fie în degustarea minunatelor deserturi în cadrul unui târg gastronomic.

Am continuat marți, salutându-ne franțuzește. Ziua a fost dominată de culorile tradiționale ale Franței și, firește, am încheiat ziua în aceeași notă, cu un desert franțuzesc: Pain au chocolat.

Miercuri culorile Spaniei și-au făcut loc în școală. În cadrul Săptămânii Limbilor Europene, am sărbătorit limba lui Cervantes cum ne-am priceput mai bine. Nici în această zi nu putea lipsi desertul specific, așa că ne-am delectat papilele gustative cu Brazo gitano.

Ziua de joi a fost chiar Ziua Limbilor Europene, zi sărbătorită în toată uniunea. Am sărbătorit-o așa cum se cuvine. Elevii de liceu au pus în scenă un program dedicat acestei ocazii și toți ceilalți, elevi, profesori, invitați, au participat la atelierele organizate cu sprijinul profesorilor de limba română, franceză, spaniolă, germană și latină. Am fost onorați ca pe parcursul activităților din această zi să-l avem alături de noi pe Dl. Virgile Prod’homme, Director de cursuri și programe în cadrul Institutului Francez.

Am încheiat săptămâna în cadențe nemțești. Am lăsat să cadă orice zid ce ne-ar putea scinda și am sărbătorit diversitatea în unitate. Și, pentru că toată săptămâna a fost îndulcită cu delicii tradiționale din diverse țări europene, vineri, în ziua dedicată limbii germane, nu puteam pleca fără să ne bucurăm de un Apfelstrudel.

A fost o săptămână care a adus, așa cum promiteam la început, un plus de valoare în ceea ce privește cultura popoarelor cu care împărtășim valori, fiind parte a aceleiași comunități, parte a Uniunii Europene. Mulțumim profesorilor care au contribuit la organizarea și derularea tuturor activităților și care au făcut să fie atins obiectivul săptămânii, cel al cunoașterii și promovării adevăratelor valori care ar trebui să reprezinte puncte de reper în formarea tuturor.

Limbajul culorilor

24 September 2019

E minunat să vezi că, în săptămâna în care Școala Europeană București sărbătorește limbile europene, ni se confirmă că elevii noștri stăpânesc și limba culorilor.

Ne-am bucurat foarte tare când, în cadrul Întâlnirii de luni, Marta Georgescu din clasa a III-a C și Ilinca Olteanu din clasa a V-a A au primit recunoașterea muncii lor. La concursul „Frumusețea satului românesc văzută prin ochii copiilor”, ele au primit diplomele pentru Premiul al III-lea, respectiv, Premiul al II-lea. Și în cadrul concursului „Tărâmul de vis” s-a evidențiat cu lucrarea sa Matei Barcaru din clasa a V-a B care a primit diploma pentru Premiul al III-lea.

O felicităm pentru rezultatele copiilor și pe doamna profesor Ioana Tudor. Îi mulțumim pentru felul în care reușește să aducă lumea culorilor mai aproape de copii și să faciliteze înțelegerea limbajului plastic, un limbaj universal care poate să ne aducă laolaltă într-o lume colorată de bunătate.

Elevii Școlii Europene București la Festivalul George Enescu

23 September 2019

Festivalul George Enescu devine de la un an la altul un context tot mai favorabil dezvoltării gustului pentru artă. E nemaipomenit să vedem un număr tot mai mare de copii care încep să guste muzica clasică, în calitate de spectatori.

Pentru școala noastră este și mai îmbucurător să-i vedem pe elevi chiar pe scena.

În ultima seară a festivalului George Enescu, Corul Național de Cameră Madrigal a susținut concertul extraordinar „Muzica palatelor voievodale românești”. Alături de madrigaliști, copiii din corurile Cantus Mundi au încheiat o seară plină de emoție și excelență în muzică.

Îi mulțumim doamnei profesor Silvia Maxim pentru că a facilitat accesul elevilor noștri pe scena marelui eveniment și, în plus, prin munca depusă în lucrul cu aceștia, a făcut ca prestația lor să se ridice la nivelul evenimentului.

Săptămâna Limbilor Europene La Școala Europeană București

21 September 2019

Ne face mare plăcere să profităm în fiecare an de una din sărbătorile europene care aduce un plus de valoare în ceea ce privește cultura popoarelor cu care împărtășim valori, fiind parte a aceleiași comunități, parte a Uniunii Europene. Este vorba de Ziua Limbilor Europene căreia Școala Europeană București a ales să-i dedice nu o zi, ci o întreagă săptămână.

Astfel, în perioada 23 – 27 septembrie, în sediul din Expozitiei 24D, vor avea loc ateliere desfășurate de elevi, sub coordonarea profesorilor de limba română, franceză, germană, spaniolă și latină. Vom debuta luni, cu un târg gastronomic și, în fiecare zi, ne vom conecta la tradițiile câte unei țări europene. Joi elevii de liceu vor pune în scenă un spectacol dedicat Zilei Limbilor Europene. Toate acțiunile din această săptămână au ca obiectiv cunoașterea și promovarea adevăratelor valori care ar trebui să reprezinte puncte de reper în formarea tuturor.

Cu siguranță vă vom povesti cum ne-am bucurat cu toții, elevi, profesori, invitați, de aceste zile pline de culoare.

Colecționara de himere

20 September 2019

Seara de joi a fost una specială din nenumărate motive: ne-am adunat oameni frumoși, am gustat artă și emoție, am sărbătorit împlinirea, am dat drumul unor visuri noi.

A fost seara în care Dana Ștefan, profesor de limba și literatura română în Școala Europeană București, ne-a invitat să ne-o prezinte pe Danya Ștef, adică să se prezinte pe sine, pe Colecționara de himere, pe cea arătată și, în același timp, ascunsă printre rândurile cărții pe care a lansat-o la Librarium TNB, alături de colegi, de elevi, de profesorii săi, de prieteni. E o carte inspirată de oamenii care i-au trecut prin viață, persoane cărora le-a și dedicat cartea de versuri.

A fost o seară despre pasiuni, despre cum să nu renunți la visurile tale. O seară completată nu doar de muzica din poezie, ci și de cuvântul din fotografie, datorită Feliciei Hodoroabă – Simion, fotograf care pune în spatele imaginii poezie.

A fost o seară despre bucurie, despre relații între oameni frumoși. Prietenia dintre Dana Danya și Felicia a răzbătut și ne-a molipsit. S-au regăsit prieteni, colegi vechi cu visuri noi. A fost exact așa cum ne-a spus Colecționara de himere: „Când se face zi nici nu mai știi dacă e trăire sau vis”.

Mulțumim pentru o seara frumoasă!

Cine sunt EU? – o nouă ediție a Excelsior TEEN-FEST

14 September 2019

Teatrul Excelsior, cu care Școala Europeană București colaborează deja de vreo câțiva ani, ne propune un nou eveniment. Într-o societate în care ne grăbim să răspundem cât mai repede solicitărilor din jur, uităm sau nu ne mai acordăm timp să aflăm cine suntem noi. Arta e o modalitate extraordinară de a te descoperi și de a te exprima în acord tine însuți. E motivul pentru care vom da curs invitației la cunoașterea de sine, participând la evenimentul descris în cele ce urmează.

„Se apropie toamna și o nouă ediție a Festivalului de teatru pentru adolescenți Excelsior TEEN-FEST se pregătește! Deja de notorietate după patru ediții încheiate cu succes, evenimentul este organizat de către Primăria Municipiului București, prin Teatrul EXCELSIOR, și se va desfășura între 29 septembrie și 6 octombrie 2019.
Sub genericul Cine sunt EU?, TEEN-FEST își propune să fie, și în acest an, un pol de atracție pentru tânăra generație prin tot ceea ce oferă în cele opt zile de efervescență și creativitate. Deși derulat într-un format mai restrâns decât de obicei, Festivalul va include spectacole care ating teme relevante pentru publicul său țintă, completate de evenimentele din secțiunile speciale: Maratonul Adolescenței Teens in the Spotlight –un showcase pentru creațiile artistice ale liceenilor, Atelierele de artă fotografică și #teatruînlicee, #teatruincurteascolii, Ieri vs. Azi – care propun formule interactive de comunicare cu tânăra generație. Se alătură și secțiunea #împreună, dedicată tinerilor cu dizabilități senzoriale, prin care se dorește să se demonstreze că teatrul poate fi un eficient vehicul al incluziunii sociale.
Încercând să provoace (auto)interogarea, principalele secțiuni ale Festivalului (Reborn Classics și Teen Attitude) propun 12 spectacole care îi pot ghida pe tineri în a afla răspunsul la o întrebare „fierbinte” pentru această vârstă: Cine sunt EU?.

Secțiunea Reborn Classics aduce o perspectivă modernă asupra unor texte clasice. Personajele din Noaptea furtunoasă caragialiană sunt privite printr-o lentilă nouă și colorată de regizorii Andrei și Andreea Grosu la unteatru, același cuplu de creatori propunând, la Teatrul Excelsior, o viziune inedită asupra dramei Năpasta de I.L. Caragiale: o dezbatere pe tema Adevărului într-un joc al intro și retrospecției. Pe scena Teatrului Național București, Revizorul lui Gogol devine o radiografie a grotescului din realitatea contemporană, în lectura lucidă a regizorului Slava Sambriș, cum, de altfel, MOLIÉRE.ERÉILOM este o perspectivă actuală asupra renumitului comediograf francez Molière, într-un spectacol original, pus în scenă de regizorul rus Roman Feodori, la Teatrul „Nottara” din București. La Teatrul Mic, actorul și regizorul Radu Iacoban face o vivisecție a absurdului din raportul elev-profesor, într-o versiune scenică a piesei Lecția de Eugène Ionesco, aflată la limita dintre comedie și dramă. Schimbând un pic registrul, în adaptarea plină de ludic și prospețime semnată de Vlad Trifaș la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, comedia shakespeariană Cei doi tineri din Verona se transformă într-o poveste de astăzi despre adolescenții dintotdeauna, aflați cu un pas în copilărie și cu celălalt în viața serioasă.

Prin spectacolele din Secțiunea Teen Attitude, semnate de regizori din tânăra generație, adolescenții sunt confruntați cu transformările alerte ale lumii noastre. Trucul lui Patrick de Kristo Šagor, în regia Ancăi Maria Colțeanu, este o poveste despre inițiere, maturizare și acceptare într-un peripluu revelator de la copilărie la preadolescență. Monster, de Duncan Macmillan, analizează procesul de responsabilizare a adolescentului captiv între copilărie și presiunile vieții adulte; într-un spectacol regizat de Nae Constantin Tănase la Centrul de Teatru Educațional Replika. Tot la Replika, liceenii și profesorii se vor întâlni cu Limite – un one woman show comic și acid despre școala românească, într-un scenariu inspirat dintr-un caz real. Băiatul cu șosete roz de Alexandru Gorghe, regizat de Andreea Ciocîrlan la Teatrul Excelsior, va aduce în atenția adolescenților una dintre cele mai nocive tare ale omului contemporan: grija excesivă acordată propriei imagini în spațiul public.
Așadar, pentru această ediție a Excelsior TEEN-FEST, propunem o temă provocatoare care așteptăm să incite și să atragă tinerii dornici de a afla prin teatru… cine sunt ei!”

Sperăm să ne regăsim în număr cât mai mare la un astfel de eveniment.

Clopoțelul a anunțat un nou an școlar de succes

9 September 2019

Oricât de obișnuit ai fi cu viața de elev sau cu cea de profesor, prima zi a anului școlar vine, de fiecare dată, cu emoții. Toți, mici și mari, așteaptă nerăbdători reîntâlnirea cu cei pe care nu i-au mai văzut de-o vară și cu care vor împărtăși experiențe minunate încă un an. Cu cât ești mai aproape de poarta școlii, cu atât inima bate mai tare. Îmbrățișări, împărtășiri de amintiri frumoase de vacanță, dar și încurajări pentru cei care pășesc pragul Școlii Europene București pentru prima dată. Emoția e aceeași și pentru părinții care, cu încredere, transferă grija pentru copii în mâinile dascălilor. Buchete de flori, zâmbete, clinchet de clopoțel. Cei mai mari se pare că au deja cheia succesului și (cât de generos!) n-o păstrează doar pentru ei, ci o dau mai departe. E despre răbdare, dăruire, responsabilitate, iubire, respect, e despre școală la Școala Europeană București.

Succes în anul școlar 2019 – 2020!

O pagină nouă în povestea SEB

5 September 2019

Ne e dor deja de vacanță, dar reîntâlnirea cu prieteni dragi are un gust aparte. E aproape ziua în care bicicleta rămâne rezemată, mingea își trage sufletul după o alergătură zdravănă de-o vară, codițele împletite ale unicornilor multicolori rămân ciufulite. Parcă n-ar strica încă o zi alături de micile bucurii ale vacanței. În schimb, creionul își pune la punct noua tunsoare, în ascuțitoarea cea nouă, stiloul se-așază liniștit în penar, așteptând nerăbdător să scrie un nou cuvânt în caietul care a primit o haină curată.
Inima începe să bată mai tare când mintea fuge către chipurile simpatice ale colegilor pe care știi că o să le revezi imediat ce treci de poartă. Doar câțiva pași și vei fi acolo. E la fel pentru toți, mici și mari.
Vă așteptăm cu drag luni, 9 septembrie, să deschidem împreună încă o pagină în povestea SEB! Clopoțelul va suna mai întâi în sediul din Băiculești 33, la ora 9.30 și, mai apoi, la 10.30 în Expoziției 24D.

#updates

Teen-Fest

Oct. 5Elevi La Festivalul Teen-Fest

Săptămâna Limbilor Europene

Sep. 27Sărbătoarea diversității în unitate

Rezultate în arte

Sep. 23Vorbim limba culorilor

toate noutatile
#cafeteria

Alegerea noastră zilnică pentru un meniu delicios și echilibrat.

consultă meniul
MagiCamp

The IB Diploma Programme

The International Baccalaureate's Diploma Programme (DP) is a two-year academically challenging programme designed to meet the educational requirements of students between the ages of 16 and 18.

find more