Ce face diferit un profesor grozav?

19 February 2020

Profesorii din Școala Europeană București sunt mereu în căutarea celor mai eficiente modalități de organizare a activităților la clasă. Așa se explică faptul că prof. Laura Andrieș, prof. Bianca Stoica și prof. Irina Gîdea au participat la Conferința „Ce face diferit un profesor grozav?”, desfășurată la Liceul Româno-Finlandez.

Invitata specială, expertul finlandez Riitta Juusenaho, a împărtășit din experiența de 27 de ani de experiență ca profesor și director de școală. Manager Cercetare și Evaluare, Director de Proiecte, Director Educație și Cultură și, mai ales, profesor, Riitta Juusenaho a accentuat faptul că o mare diferență în sistemul de învățământ finlandez o face faptul că, spre deosebire de sistemul standardizat din cele mai multe țări, în Finlanda, educația însemnă flexibilitate și diversitate. Încrederea stă la baza relațiilor create atât în cadrul sistemului, între profesori, directori, evaluatori, cât și între familii și școală.

Cadrul economic, social, politic este cu totul diferit, însă recomandarea a fost ca fiecare să împrumute elementele cu care se identifică și să le găsească loc în propriul sistem.

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi!

Balul Bobocilor SEB 2020

5 February 2020

Și am avut Bal! Cu prezentatori șarmanți (Maia Morozan & Matei Păscuț), boboci emoționați și invitați puși pe distracție, am petrecut împreună o seară reușită.

Firește, ca la orice bal care se respectă, concursul „Miss & Mister Boboc” a fost punctul central. Organizatorii au pus la cale probe care să pună în evidență abilitățile de adolescenți pregătiți pentru provocările vârstei.

Probele au atras toată atenția publicului. Defilarea & prezentarea au adus în reflector niște concurenți frumoși, emoționați, plini de entuziasmul vârstei. Declarațiile de dragoste i-au întors pe adulți în timp, în vremea în care pasiunea era cea care înnobila orice acțiune. La proba de îndemânare, fetele au făcut un nod de cravată – provocator, ca-n orice timpuri, iar băieții au pus bomboane dintr-un bol în altul cu bețișoare chinezești – foarte solicitant. Iar dansul de societate ne-a arătat că tangoul și valsul păstrează veșnic un aer proaspăt.

Eleganța și atitudinea concurenților ne-au încântat pe toți. Juriul n-a avut o sarcină ușoară în desemnarea câștigătorilor:

 • Miss Boboc: Daria Gîdea
 • Mister Boboc: Alex Dumitru
 • Miss Chic: Daria Nițu
 • Mister Chic: Andrei Constantin
 • Miss Eleganță: Ștefania Golumbeanu
 • Mister Eleganță: Șerban Ilie
 • Miss Fun: Alexia Chiș
 • Mister Fun: Andrei Diaconu
 • Premiul Juriului: Thomas Crull
 • Miss Originalitate: Ilinca Barcaru
 • Mister Originalitate: Matei Ionescu
 • Miss Popularitate: Anca Dicu
 • Mister Popularitate: Andrei Turcescu

Pe scurt, a fost un Bal de nota 10, pe care ni-l vom aminti cu plăcere!

Citi-Thor: cititul te face Nemuritor!

23 January 2020
Propunerea SEB pentru proiectul ANPRO „Citește cu mine!”

În cadrul proiectului ANPRO „Citește cu mine!”, Liceul Teoretic „Școala Europeană București” a desfășurat o serie de activități care au dat săptămânii 16-22 decembrie 2019 un farmec aparte. Sub deviza „Citi-Thor: cititul te face Nemuritor!”, profesorii de limba și literatura română au implicat în acest proiect un număr mare de elevi de gimnaziu și de liceu.

Școala noastră a venit cu mai multe propuneri pentru proiectul ANPRO. Materialul de față prezintă succint modul în care s-au desfășurat aceste activități, deși cuvintele sunt insuficiente pentru a putea surprinde atmosfera caldă și primitoare care a învăluit clasele pe tot parcursul acestei săptămâni.

Iată vin colindători, prin povești nemuritori

Profesorul organizator a planificat și denumit activitatea, i-a provocat pe câțiva dintre absolvenții SEB la o călătorie înapoi în timp (afectiv, vorba lui Camil Petrescu, ca doar acela ne face nemuritori!) la o oră de literatură română, iar aceștia au răspuns invitației și au venit la ore pentru a le vorbi colegilor mai mici despre cărțile lor preferate și pentru a le citi fragmente care le-au marcat devenirea. De asemenea, elevii din anul 1 și 2 care studiază Literatura Română în programul IBDP au citit și ei fragmente de proză, de teatru sau poezii preferate (uneori chiar creații proprii) și au schimbat impresii cu colegii mai mari. Fiindcă DECEMBRIE este despre reîntoarceri acasă și despre reîntâlniri cu oameni dragi, absolvenții s-au reîntors cu bucurie și emoție ACASĂ la SEB, iar atmosfera de poveste a fost îndulcită cu ceai și turtă dulce. (prof. Dana Ștefan)

Crăciunul din și prin povesti

În săptămâna „Citește cu mine!”, timp de trei zile, copiii de clasa a V-a au (re)descoperit magia cărților: au citit, au notat metafore și structuri care le-au deschis apetitul pentru discutii și pentru scris compuneri –„fără limită de spațiu”, la solicitarea elevilor. Clopoțelul de la sfârșitul orei a devenit inamicul numărul 1 al lecturii. Iar când următoarele ore de limba română încep cu replici precum ,,Doamnaaaa, putem să mai citim și astăzi (toată ora) și să scriem legende despre Crăciun?”, începi să crezi că magia își extinde imperiul înspre realitate… (prof. Adelina Voicu)

Lectura cu arome de ceai cald și cu gust de biscuiți crocanți…

În orele de literatură din această săptămână, elevii din clasele a V-a și a X-a s-au bucurat împreună de personajele preferate, au râs și au suferit în taină alături de ele, savurând, odată cu poveștile lor, și aromele diverse ale ceaiului cald, amestecate cu cele ale delicioșilor biscuiți crocanți. (prof. Andreia Dosaru)

Lectură, muzică și ceai

Proiectul a creat un liant între copil și universul cărților, menit să aducă bucurie și plăcere. Astfel, în compania unei cărți bune, a muzicii jazz, savurând ceaiul preferat, lectura a devenit parte dintr-o zi obișnuită. (prof. Irina Niculescu)

Citește cu 6A!

După ce au consumat împreună o bucată de „Pastramă trufanda”, pentru elevii clasei a VI-a a urmat digestia. Cu o singură excepție, elementele nutritive au fost asimilate de pofticioși, semn că masa în familie e întotdeauna benefică! (prof. Radu Petrescu)

Cititori de ieri, cititori de azi

Activitatea a fost inspirată de cartea Adinei Popescu „8 povestiri pe Calea Moșilor”, care a devenit o poartă între două lumi. Astfel, micilor cititori de la clasa a VI-a C li s-au adăugat doi dintre părinții lor care le-au povestit cum era lumea acum 30 de ani. Cine erau cei care au citit revista „Cutezătorii” sau romanul „Cireșarii”? Cum arătau Calea Moșilor sau magazinul Bucur Obor? La ce filme se uitau, la ce desene animate? La aceste întrebări le-au răspuns părinții invitați și d-na profesoară, totul într-o atmosferă de Crăciun, cu aroma vremurilor de demult și a mirosului de cozonac. (prof. Georgiana Stoica)

Îmi place POEZIA

Activitatea desfășurată la clasa a VIII-a a avut ca scop descoperirea gustului pentru poezie. Este vorba despre un proiect mai amplu, desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, care a avut etapa finală în săptămâna dedicată lecturii. Elevii au descoperit teme literare, au făcut selecții de poezii, au recitat, au creat texte literare, au pictat sau au desenat, aplicând Teoria Inteligențelor Multiple, iar, în final, au (re)definit POEZIA. (prof. Georgiana Stoica)

2019 a fost Anul Cărții în România, după cum s-a decis prin scurta Lege nr. 357/2018. Proiectul național „România citește” nu a avut un prea mare ecou, proiectul ANPRO însă a avut impact. Activitățile desfășurate la Liceul Teoretic „Școala Europeană București”, în cadrul săptămânii „Citește cu mine!”, nu au avut ca scop doar promovarea lecturii, ci au însemnat mult mai mult- au adus aproape elevi, profesori și părinți. Astfel, cei implicați, mici sau mari, au putut să-și exprime cu plăcere părerile despre universul cărților preferate, i-au descoperit pe cei din jur sau chiar s-au redescoperit, creând conexiuni adevărate și momente de neuitat, dovedindu-se încă o dată că lectura dezvoltă empatia și compasiunea în fiecare dintre noi.

Întâlniri cu autori – autoarea Alis Popa la SEB

23 January 2020
Cine este autorul? Ce-i place? Care sunt cărțile lui preferate? Cum ia naștere o carte?
Pentru a răspunde la întrebările copiilor, Liceul Teoretic „Școala Europeană București”, în colaborare cu Editura Arthur, organizează o serie de întâlniri cu autori. La gimnaziu, activitățile au debutat marți, 21 ianuarie 2020, cu vizita autoarei romanului „Secretele gunoaielor” (Trofeul Arthur 2019), d-na Alis Popa.
Astfel, elevii din clasele a V-a și a VI-a au aflat cum se scriu cărțile, în general, ce îl inspiră pe autor,  cum a început să scrie, care sunt autorii sau lecturile sale preferate. Momentele de lectură au fost incitante, au provocat discuții și dezbateri despre subiectul inedit al romanului (secretele din lumea gunoaielor). Elevii au intrat în pielea protagoniștilor (Daria și Leo) și au făcut predicții cu privire la acțiunile lor viitoare.
În final, au descoperit că autorul nu este doar un nume scris pe-o carte, ci și cel cel care ne poate deschide porțile lumii textului literar.

Înscrierile la clasa pregătitoare sunt în toi

22 January 2020

În ultima perioadă școala a fost observată de ochi mari și curioși ai unor viitori școlari care, ieșiți din lumea deja știută a grădiniței, voiau să afle, împreună cu părinții lor, cum e șă fii elev al clasei pregătitoare la Școala Europeană București. După fiecare ușă răspundeau ochii voioși ai celor care deja au făcut primii pași în școală sau care, în scurt timp, vor trece la nivelul următor, gimnaziul.

E forfotă pentru că au început deja înscrierile la clasa pregătitoare. Însă ce înseamnă „clasa pregătitoare”? Suntem pregătiți pentru ea sau vom fi surprinși de lucruri neașteptate?

Cel mai nimerit e să-i întrebăm pe cei care sunt deja la jumătatea drumului prin clasa pregătitoare.

„Când vin dimineața îmi place că sala e însorită și decorată.”

(Ioana)

„Aici ne facem foarte, foarte mulți prieteni… Sunt bucuroasă că învăț tot mai multe lucruri noi. Uneori mi se pare că e greu, dar după puțin timp îmi dau seama că e ușor.”

(Maria)

„Învățăm multe lucruri, dar ne și distrăm.”

(Alexia)

„Avem ore la care nu m-aș fi gândit: teatru, germană, dezvoltare personală.”

(Iani)

Sunt câteva motive pentru care elevii claselor pregătitoare vin cu entuziasm. Dar ce spun părinții?

„După finalizarea primului semestru, coroborând analiza premergătoare alegerii școlii pentru fiul nostru, care recunosc că a avut ca filtru principal rezultatele la examenele naționale,  activitățile întreprinse încă de la începerea școlii și, mai ales, bucuria și deschiderea copilului de a merge la această școală și de a-și întâlni dascălii și colegii, pot să declar că am făcut cea mai bună alegere, venind la Școala Europeană București. Mi s-a confirmat faptul că aici se urmăreşte dezvoltarea copiilor din punct de vedere holistic, punându-se accent pe abilităţile fiecăruia în parte, copiii dezvoltându-se armonios, atât cognitiv, cât și social. Meritele principale sunt ale cadrelor didactice, care, cu foarte mult profesionalism și dăruire, își ating obiectivele propuse, având un impact deosebit asupra elevilor. Sunt încrezătoare că aici, la Școala Europeană București, copiii nostri vor fi în permanență încurajați nu doar să-și construiască un set de valori solide ce pot constitui baza deciziilor lor în viață, ci și să-și dezvolte potențialul și să-și atingă visele.”

(Andreea Cosma, mama unui copil din clasa pregătitoare).

În perioada următoare ne vom lăsa descoperiți de ochii plini de curiozotate ai copiilor care vin să se înscrie în clasa pregătitoare și ne vom încărca de energia și optimismul lor. Poarta e larg deschisă și altor curioși. Vă așteptăm cu drag!

Mi-a rămas dulapul mic

20 January 2020

Da, se poate și asta, mai ales dacă ești scriitor, dacă alegi să dai viață unor personaje, fie ele și din lumea necuvântătoarelor.

Ziua de astăzi a fost pentru elevii Școlii Europene București o zi a întâlnirii cu vorbele cu tâlc. A fost o zi de două ori magică pentru că, pe de o parte, începând de astăzi, pentru 3 zile, în școală avem stand de carte, mulțumită Editurii Arthur, pe de altă parte, autoarea Simona Sava a fost alături de noi pentru a ne povesti despre primul volum publicat, „Mi-a rămas dulapul mic”. Am aflat, direct din jurmalul personal, când și cum a apărut ideea cărții, am aflat cum lucru lipsite de importanță, la prima vedere, pot căpăta sens în funcție de felul în care ne raportăm la ele și, ceea ce a fost extraordinar, am aflat începutul poveștii auzind-o citită chiar de autoare.

Copiii au fost pentru câtva timp prințese și prinți în lumea fermecată a poveștilor, primind cu sufletul la gură invitația la concurs pe care Editura Arthur ni-l propune, tentându-ne cu un premiu grozav pentru câștigători, o tabără în cadrul căreia iubitorii de cărți, prin intermediul unor ateliere, pot face primii pași în lumea scrierii de carte, alături de scriitori, ilustratori, profesori cu care s-au întâlnit deja în paginile cărților.

A fost un context care i-a purtat și pe cei mari pe meleagurile primelor povești, cu miresme de vorbe cu tâlc, cu Feți-Frumoși, cu Ilene Cosânzene.

Astăzi, cu Mihai Eminescu

15 January 2020

15 ianuarie rămâne ziua în care, orice ar fi, ne întoarcem la Eminescu.

Pentru Școala Europeană București e și o zi de privit înapoi pentru a reevalua standardele la care facem educație fiindcă nimic nu se potrivește mai bine cu ceea ce ne dorim pentru elevi decât ceea ce chiar Mihai Eminescu înțelegea că trebuie să facă școala:

„Caracterul însă al unei şcoli bune e ca elevul să înveţe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât ştie însuşi profesorul.”

Când privim în urmă și vedem cum au crescut generații de elevi ale școlii, suntem mândri de reușitele lor, de realizările noastre și de faptul că, astfel, cinstim geniul lui Eminescu.

Dăruind vei dobândi

20 December 2019

În acest an, elevii Liceului Teoretic „Şcoala Europeană Bucureşti” şi-au exprimat dorinţa de a deveni Moș Crăciun pentru alți copii ale căror nevoi și dorințe nu se împlinesc la fel de ușor.

Au ales să fie alături de copiii de la Școala Primară CONIL, în cadrul campaniei lansate de aceștia „Fii Moș Crăciun pentru un copil special!”.
Pentru ca magia să funcționeze, fiecare a venit cu daruri: hăinuţe, dulciuri, cărţi, rechizite, jucării, jocuri, lucruri create chiar de ei, frumos împachetate, împreună cu o felicitare! Cabinetul de consiliere a devenit neîncăpător.

Însă partea cea mai frumoasă a fost aceea de a contribui cu sufletul. Atunci când copiii au știut că fiecare cadou va ajunge la un anume copil, au avut nevoie să afle lucruri în plus: câți ani are, ce pasiuni dezvoltă, cu cine și cum își petrece timpul? Atunci cadourile nu au mai fost unele oarecare, ci au fost daruri de suflet pentru care s-au implicat toți copiii.

Emoția a crescut și mai mult în ziua în care darurile pregătite cu atâta drag ajungeau la destinatarii săi. Mesageri ai lui Moș Crăciun, spiridușii de la SEB au pășit emoționați pragul Școlii Primare CONIL. Au aflat că vor întâlni acolo copii minunați, copii extraordinari, dar care, spre deosebire de ei, aveau nevoie de o atenție sporită.

Surpriza a fost mare și pentru primitori, dar și pentru dăruitori. Primii mulțumeau fie pentru căluțul de lemn, fie pentru chitara primită în dar, alții pentru păpușa cu codițe sau pentru cutia cu bomboane. Cei din urmă au trăit emoția materializării într-un chip real al celor pe care doar și l-au imaginat atunci când pregăteau cadoul. Iar cei mari s-au bucurat de bucuria tuturor.

La final, și copiii Școlii Europene au fost răsplătiți cu atenții pregătite de gazde.

A fost o experiență de învățare autentică. Toți am învățat lecția generozității, a acceptării, a sprijinului în comunitate.

Sărbători binecuvântate!

Fairy Tale Christmas

19 December 2019

Seara de vineri a însemnat pentru toți cei din familia Școlii Europene București magie și emoție. Elevi, părinți, profesori au intrat în atmosfera sărbătorilor de iarnă în pași de dans, pe cântec de poveste. Profesorii de muzică, fie că e vorba de cor, canto, pian sau chitară, i-au condus pe copii în lumea poveștilor, pregătind pentru seara magică piese pe care le fredonâm adeseori, amintindu-ne de lumea basmelor. Personajele au prins viață prin felul în care profesorul de teatru a atins cu bagheta magică a cuvântului undele cântecului. Pașii de dans au fost atent supravegheați de profesorii de dans, balet sau Zumba într-un decor desprins din lumea fantasmelor, realizat cu ajutorul profesorilor de arte vizuale. Toate simțurile au fost ispitite să guste din magia Crăciunului.

Emoția a fost și mai mare în contextul în care Serata de Crăciun a încheiat Campania umanitară SEB în cadrul căreia s-au strâns 98.488 de lei pentru care am primit deja mesaje de mulțumire din partea celor două asociații pe care le-am sprijinit în acest an:

 • Asociația de Binefacere Sfânta Iustina – Mănăstirea Mărcuș, județul Covasna, unde Maica Serafima îngrijește fetițe abandonate în maternitate.
 • Asociația NaviMED – Navigatori medicali (afliată MagiCAMP),  o asociație care are ca obiectiv principal apărarea  drepturilor și intereselor copiilor şi adulţilor a căror viață este afectată de afecțiuni grave ce le pot pune în pericol viața. 

A fost o ocazie extraordinară să fim împreună și să învățăm să ne bucurăm de micile momente, să învățăm, încă o dată, că a dărui naște bucurii chiar mai mari decât a primi, că suntem frumoși și, împreună, putem face o lume mai bună. Mesajele de mulțumire primite vin să confirme acest lucru:

„Mulțumirile ar fi prea puține pentru efortul depus de dumneavoastră. Vă vom purta mereu în rugăciunile din Sfânta noastră Mănăstire. Să aveți sărbători binecuvântate și rugăm pe bunul Dumnezeu să vă răsplătească osteneala.” (Maica Serafima de la Mănăstirea Mărcuș)

„Noi, cei din Navimed, suntem o simplă punte între cei aflați în suferință și cei care îi pot ajuta să le fie vindecarea mai ușoară. Vă mulțumesc în numele lor! Datorită generozității dumneavoastră, vom putea schimba destine, vom putea aduce sprijin și alinare acolo unde nu mai existau resurse și speranță. Iar în numele echipei Navimed, vă mulțumesc pentru încredere, pentru omenie și pentru cât de frumos predați copiilor lecția empatiei!” (Alina Botezatu, NaviMED)

Cu siguranță vom intra pe poarta sărbătorilor de iarnă mai împliniți, atât cei care primesc, cât și cei care dăruiesc.

Sărbători de poveste!

 

Festina Lente – Jocul ideilor

16 December 2019
festina Lente, Scoala Europeana București

Nimic nu stimulează învățarea mai mult decât jocul, iar când Jocul ideilor vine direct la noi, nu putem decât să fim recunoscători pentru oportunitatea de a fi cei care probează printre primii regulile jocului.

E vorba despre lansarea jocului “Festina Lente – Jocul ideilor” pentru care Prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară și Conf. univ. dr. Georgeta Pânișoară au ales ca locație Școala Europeană București, după ce, inițial, îl lansaseră la Școala Europeană din Bruxelles. Acest lucru ne onorează și mulțumim pentru încrederea pe care ne-au acordat-o prin alegerea făcută.

Așadar, „Grăbește-te încet!” este îndemnul pe care luni, 16 decembrie, oaspeții noștri l-au transmis copiilor la lansarea jocului „Festina Lente – Jocul ideilor”. Experiența a fost una completă: după ce detaliile au fost prezentate de creatori într-o întâlnire lărgită cu elevii ciclului primar, în sediul din Băiculești 33, copiii au avut posibilitatea să și aplice regulile, jucând jocul. Prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară și Conf. univ. dr. Georgeta Pânișoară au trecut din clasă în clasă și s-au bucurat de vârsta copilăriei, jucându-se cu cei mici.

Astfel de evenimente vin la pachet cu o doză mare de emoții, așa că a fost cel mai potrivit moment șă învățăm să le gestionăm odată ce a fost prezentată și cartea domnului profesor „Emotiile, de la teorie la poezie”.

Experiența a fost extraordinară: joc și joacă, emoții, bucurie, oaspeți dragi, poveste.

#updates

Poftiți la dans!

Feb, 5Balul Bobocilor SEB 2020

Citi-Thor

Ian, 14Cititul te face Nemuritor!

Întâlniri cu autori

Ian, 22Autoarea Alis Popa la SEB

toate noutatile
#cafeteria

Alegerea noastră zilnică pentru un meniu delicios și echilibrat.

consultă meniul
MagiCamp

The IB Diploma Programme

The International Baccalaureate's Diploma Programme (DP) is a two-year academically challenging programme designed to meet the educational requirements of students between the ages of 16 and 18.

find more