Anul școlar 2019 – 2020, văzut printre rafturile Bibliotecii
1. CONCURSUL DE MITOLOGIE
O noutate în acest an școlar, Concursul de mitologie a fost numit de către un părinte „o nouă tradiție marca SEB”! A fost categoric un succes și – de ce nu? – va fi temelia de pe care vom lansa o tradiție culturală de studiu al mitologiei la SEB! Copiii au participat cu entuziasm, perseverență și punctualitate la toate activitățile, iar aceasta este o realizare în sine, date fiind condițiile mereu schimbătoare în care s-a desfășurat concursul și durata de 5 luni a acestuia. Nimeni nu s-a descurajat!
Probabil și tematica lecturii – formidabilii eroi ai mitologiei grecești – a fost un exemplu și i-a îndemnat la curaj. Cei mici au citit capitole peste capitole din texte fermecătoare, dar complicate și au parcurs astfel bibliografia indicată; au studiat portofoliul alcătuit pentru uzul lor, cu informații de sinteză; au căutat răspunsuri la zeci de întrebări care să le fixeze cunoștințele despre personaje și întâmplări complet noi pentru ei. Apoi au participat la un test de practică, în română și engleză, pentru familiarizarea cu testul final. Iar testul final s-a soldat într-un punctaj extrem de strâns, cu multe secvențe ale testului perfect rezolvate! Cum premiile s-au diferențiat uneori doar printr-un singur punct (!!!), îi notez pe câștigători în ordine „democratică”, adică alfabetică:
Irina Horhoianu, premiul al III-lea; Oana Oprea, premiul I; Rareș Marinescu, premiul al II-lea; Tudor Nedelcu, premiul al II-lea; Victor Văduva, premiul I.
Este mișcător să știm că am asistat la o experiență prețioasă, petrecută pentru prima dată în viața micilor cititori mitologi – pentru prima dată, ochii lor noi și tineri au descifrat bogății culturale antice! Felicitări!
Nu am fost singuri în acest adevărat maraton mitologic. Mulțumim, deci, colegelor de la secretariat și de la contabilitate care au transmis cu promptitudine și atenție comunicările noastre online și s-au luptat cu problemele organizatorice. Mulțumim și doamnelor învățătoare Alexandra Popescu, Anca Hera, Alina Toma și Stela Vizireanu care au reușit să formeze concurenți perseverenți, interesați de formarea culturii lor generale.
În acest moment, chiar dacă ne seamănă vorbele cu cele ale câștigătorilor vreunui Oscar… mitologic, adăugăm mulțumirile cele mai calde părinților care le-au urmat și îndrumat pașii tuturor câștigătorilor și, practic, au făcut ca acest concurs să se poată desfășura!
Să ne reîntâlnim și pentru alte maratoane mitologice!
2. CONCURSUL DE LECTURĂ
În al doilea an școlar al desfășurării sale, acest concurs s-a extins, atât ca durată, cât și în ceea ce privește numărul de participanți, în pofida condițiilor deosebite. Am urmărit realizarea unei obișnuințe a lecturii susținute, neîntrerupte, de durată (o jumătate de oră sau de o oră, în funcție de programul elevului).
Pe primele trei locuri s-au plasat:
Traian Danciu și Tudor Nedelcu cu peste 100 de puncte și Rareș Marinescu cu peste 90.
Aproape jumătate din elevii școlii au participat la concurs și îi menționez aici doar pe cei care au un punctaj de la 90 la 10 puncte:
Irina Horhoianu, Bianca Ezer, Maria Gurău, Sophia Lăzărescu, Tudor Marinescu, Octavian Stancu, David Balmuș, Mark Lucan, Matei Victor Dîrlea, Maria Elisei, Adrian Gane, Rareș Iliaș.
Scot în evidență participarea curajoasă la concursul de lectură a doi concurenți de la Clasele Pregătitoare: Tudor Marinescu și Adrian Gane. Îi felicit pe cei doi mici cititori care, nu numai că au participat, dar au și realizat un punctaj excepțional!
Cu certitudine, toti cei numiți mai sus si-au format obiceiul lecturii atente, prelungite, și neîntrerupte. Va fi o plăcere a vieții pe care o vor gusta mereu, de aici înainte!
Mulțumim părinților care ne-au ajutat la menținerea scorului și ale căror informații vor ajuta la îmbunătățirea colecției bibliotecii. Keep on reading!
3. Echipa LIBRARY STAFF, Asistenți Bibliotecari
Oricine vine la bibliotecă îi poate identifica după ecuson pe cei care lucrează aici, ca asistenți. Fiecare asistent are un program convenabil: câteva pauze pe săptămână de lucru și studiu la biblio.
LIBRARY STAFF este un program continuu, început acum mai bine de doi ani. STAFF-ul parcurge un material complex, de specialitate. Clasificările cărților și plasarea lor pe rafturi nu sunt simple, dar protofoliul pe care l-am alcătuit și în romană și în engleză, prezintă zeci de pagini de informațiile pe înțelesul lor. Astfel, asistenții se familiarizează cu sistemul clasic, internațional de clasificare a cărților (Dewey Decimal System), fac exerciții, discută problemele din portofoliu, dau teste etc. Sunt un ajutor neprețuit la menținerea ordinii și a disciplinei în bibliotecă. Mai mult, oricine are vreo întrebare sau nu găsește vreo carte, poate fi sigur că va afla răspunsul și cartea de la STAFF! În ordine alfabetică, următorii elevi au format echipa noastră:
Maria Sofia Avasiloaei, Emma Boghiu, Maria Boșcănici, Katia Dumitrescu, Kurko Krisztian, Matei Mihai Marcu, Erica Moisă, Alexandru Radu.
Felicitări tuturor!
Pentru activitatea de aproape trei ani de zile ca asistent de încredere, pentru interesul ei și momente de neuitat de plăcută colaborare îi ofer Diploma LIBRARY STAFF Mariei Boșcănici, care va absolvi clasa a IV-a. We’ll miss you… Succes pe viitor, Maria!
4. DESIGN PARTNERS
O activitate care cere aptitudini aparte este realizarea display-ului bibliotecii. În acest an școlar, am avut deosebita plăcere de a colabora cu doi mici artiști creativi și punctuali care au pus accente ingenioase pe panourile interactive:
Ștefan Dragomir Moinescu și Bogdan Mărășoiu.
Ștefan ne-a delectat cu un desen de iarnă încântător și surprinzător de minuțios, cu adorabilii renii ai lui Santa Claus, la panoul JOIN US IN A REINDEER GAME.
Bogdan este un exemplu de urmat, dacă cineva ar fi capabil să îi imite caligrafia subtilă din panoul CAMOUFLAGE AND SPRING FLOWERS.
Realizările lor artistice își vor continua existența, fiind preluate de profesori și folosite ca materiale didactice la clase. Felicitări!
See you all in the library, again!
prof. Antonia Bonca, Bibliotecar