Săptămâna Limbilor Europene – sărbătoarea diversității în unitate
Săptămâna 23 – 27 septembrie a fost una în care Școala Europeană București a sărbătorit diversitatea limbilor, într-un spațiu unitar, într-un timp al toleranței și al bunei înțelegeri. A fost un excelent context de promovare a valorilor europene, valori pe care școala se bazează constant în construirea demersului educațional. Fiecare zi a săptămânii a fost o ocazie de a pune în lumină elemente ale culturii diverselor popoare europene ale căror limbi sunt studiate în școală.
Am dat startul luni, în notele calde ale limbii românești, purtând simbolurile care ne caracterizează ca neam. Și, pentru ca pofta de diversitate să fie cât mai mare, elevii și profesorii s-au întrecut fie în prezentarea unor rețete delicioase, fie în degustarea minunatelor deserturi în cadrul unui târg gastronomic.
Am continuat marți, salutându-ne franțuzește. Ziua a fost dominată de culorile tradiționale ale Franței și, firește, am încheiat ziua în aceeași notă, cu un desert franțuzesc: Pain au chocolat.
Miercuri culorile Spaniei și-au făcut loc în școală. În cadrul Săptămânii Limbilor Europene, am sărbătorit limba lui Cervantes cum ne-am priceput mai bine. Nici în această zi nu putea lipsi desertul specific, așa că ne-am delectat papilele gustative cu Brazo gitano.
Ziua de joi a fost chiar Ziua Limbilor Europene, zi sărbătorită în toată uniunea. Am sărbătorit-o așa cum se cuvine. Elevii de liceu au pus în scenă un program dedicat acestei ocazii și toți ceilalți, elevi, profesori, invitați, au participat la atelierele organizate cu sprijinul profesorilor de limba română, franceză, spaniolă, germană și latină. Am fost onorați ca pe parcursul activităților din această zi să-l avem alături de noi pe Dl. Virgile Prod’homme, Director de cursuri și programe în cadrul Institutului Francez.
Am încheiat săptămâna în cadențe nemțești. Am lăsat să cadă orice zid ce ne-ar putea scinda și am sărbătorit diversitatea în unitate. Și, pentru că toată săptămâna a fost îndulcită cu delicii tradiționale din diverse țări europene, vineri, în ziua dedicată limbii germane, nu puteam pleca fără să ne bucurăm de un Apfelstrudel.
A fost o săptămână care a adus, așa cum promiteam la început, un plus de valoare în ceea ce privește cultura popoarelor cu care împărtășim valori, fiind parte a aceleiași comunități, parte a Uniunii Europene. Mulțumim profesorilor care au contribuit la organizarea și derularea tuturor activităților și care au făcut să fie atins obiectivul săptămânii, cel al cunoașterii și promovării adevăratelor valori care ar trebui să reprezinte puncte de reper în formarea tuturor.