Atelierul de caligrafie
Chiar dacă, astăzi, scrisul de mână este înlocuit tot mai des cu cel pe calculator, tabletă sau telefon, sunt de părere că nu trebuie neglijată caligrafia clasică. Se știe că scrisul de mână este un factor foarte important pe mai multe planuri, inclusiv pentru buna organizare mentală. Este foarte posibil ca o persoană cu un scris neîngrijit, neinteligibil, să-şi îmbunătăţească anumite trăsături de caracter, după ce-şi îmbunătăţeşte scrisul și anume, aceasta poate să devină mai atentă, mai organizată, mai ordonată.
Ce vom face în cadrul Atelierului de caligrafie? În primul rând, nu vom pune accent pe cantitate, ci doar pe calitate! Pentru a intra într-o atmosferă specială, vom descoperi săptămânal povești ale literelor, vom face cunoștință cu litere din alfabetul latin, dar și cu elemente caligrafice din alfabetul chirilic și grec, ne vom familiariza cu instrumentele de scris folosite de-a lungul timpului: penele de gâscă, tocurile de scris sau stilourile cu pompiță, totul sub formă de prezentări atractive, moderate de profesor sau de elevi.
Trecând la partea practică, vom încerca să găsim motive pentru care să avem un scris îngrijit, vom face exerciții de mobilitate a degetelor, a încheieturii, apoi vom trece la semnele grafice, cu ajutorul cărora vom compune mai apoi literele. E important să ne exersăm răbdarea și precizia încă de la aceste elemente de bază, pentru ca, apoi, să putem lua la rând literele mici, apoi cifrele și literele mari…. Vom lăsa imaginația să zburde, pentru a putea găsi cuvintele, propozițiile… și chiar poveștile care merită a fi scrise!
Când vom considera că suntem mulțumiți de rezultatul obținut, ne vom opri și vom gusta puțin și din caligrafia creativă!
Cine crede că se va putea echipa cu puțin timp și răbdare pentru a exersa cât mai mult, ca să poată să deprindă anumite abilități specifice unei caligrafii reușite, este așteptat la Atelier ca să ne bucurăm împreună de arta scrisului frumos!