Ziua Mondială a Televiziunii
Că ziua de 21 noiembrie a fost proclamată ca fiind Ziua Mondială a Televiziunii de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite era ușor de aflat. Mai dificil ar fi fost să aflăm despre istoria în sine a acesteia. Tocmai de aceea, la Întâlnirea de luni din sediul școlii primare, prof. consilier Irina Diaconescu a prezentat elevilor și profesorilor care-i însoțeau o scurtă istorie a televiziunii, în general, și a televiziunii române, în particular.
Deși reală, a fost o poveste cu de toate: cu eroi, cu drum transformațional, cu morală.
Tocmai pentru că informațiile prezentate au fost foarte interesante, am rugat-o pe doamna profesoară să ne pună la dispoziție materialul pregătit ca să le împărtășim cititorilor site-ului SEB. Pe măsură ce vă bucurați de cele ce urmează, imaginați-vă entuziasmul și, pe alocuri, mirarea copiilor care au urmărit povestea, așa cum urmează.
Scurtă istorie a televiziunii
În lume:
Știai că…
- … primul televizor a fost inventat în 1927 de un tânăr inginer pe nume Philo Farnsworth, când avea doar 21 de ani? Mai apoi, în anii 1930, John Logie Baird a realizat primele transmisii de televiziune în alb-negru. Televiziunea color a devenit populară în anii 1950. Înainte de asta, totul era alb-negru! În 1962, primele transmisiuni prin satelit au permis oamenilor să urmărească evenimente internaționale în timp real.
- … în 1969, 600 milioane de oameni din întreaga lume au urmărit aselenizarea în direct, pentru prima dată în istorie? Această transmisie a demonstrat cât de puternică era televiziunea în a conecta oamenii.
În România:
Primul canal de televiziune din România, Televiziunea Română, a început să emită în 1956, la 31 decembrie.
Știai că…
- … primele emisiuni se difuzau doar câteva ore pe zi, iar emisiunile color au început să apară abia la începutul anilor 1980?
Primele emisiuni educative și culturale au devenit foarte populare, cum ar fi cele de muzică, poezie și teatru. Două programe foarte îndrăgite din perioada aceea erau „Viața satului”, lansat în 1960, dedicat vieții rurale și agriculturii, și a fost foarte apreciat de publicul din mediul rural și nu numai și „Teleenciclopedia”, care a debutat în 1965 și continuă să fie apreciat pentru conținutul său educativ și informativ.
Spre deliciul tuturor, doamna profesoară ne-a prezentat primul material apărut pe ecranele românilor, chiar în noaptea de Revelion, în 1957.
Importanța televiziunii în viața noastră
Televiziunea are 3 roluri cheie:
1. EDUCAȚIE
Emisiuni educative din toată lumea, precum documentarele, au ajutat milioane de oameni să învețe despre animale, natură, știință, istorie și cultură, dar au și inspirat oamenii să aleagă meserii, pasiuni, cariere care să le schimbe viața (actor, fotbalist, bucătar, dansator, gimnast, cântăreț, designer etc.).
2. ȘTIRI
Televiziunea ne ajută să aflăm ce se întâmplă în lume, uneori chiar în direct, inclusiv despre evenimente importante sau probleme sociale.
Primul buletin de știri propriu-zis transmis la televiziune a fost difuzat de BBC în Marea Britanie, pe 5 iulie 1954. Acesta a marcat începutul știrilor televizate regulate, oferind publicului informații despre evenimentele de actualitate într-un format jurnalistic.
3. DIVERTISMENT
Televiziunea oferă desene animate, filme, emisiuni de talente sau competiții sportive care ne relaxează și ne aduc bucurie. Primul desen animat difuzat la televizor a fost în Statele Unite, în anul 1949. Desenul animat “Crusader Rabbit" spunea povestea unui iepuraș curajos care pleca în diferite aventuri alături de prietenul său, un tigru pe nume Rags. Această serie este considerată primul desen animat produs special pentru televiziune!
Firește, nu se putea să nu ne delectăm și cu un scurt fragment din primul desenul animat românesc, cel care a bucurat copilăria unora dintre profesorii prezenți la Întâlnirea de luni: „Prietena noastră, Mihaela”.
Cum a schimbat televiziunea lumea?
Conectarea lumii: Televiziunea a făcut posibil ca oameni din diferite colțuri ale lumii să vadă aceleași evenimente în direct.
Știai că…
- în 1981, 750 de milioane de oameni au urmărit nunta secolului la TV dintre Prințesa Diana și Prințul Charles?
Educație pentru toți: Prin emisiuni educative și documentare, televiziunea a făcut ca învățarea să fie accesibilă pentru copii și adulți, chiar și în locuri izolate.
Știai că…
- … serialul Sesame Street (Strada Sesame), lansat în 1969, a fost creat special pentru a ajuta copiii să învețe literele și cifrele, devenind una dintre cele mai populare emisiuni educative din lume?
Cultură și modă: Televiziunea a influențat ce haine purtăm, ce muzică ascultăm și ce obiceiuri adoptăm.
Știai că…
- … unele show-uri de modă și talent, cum ar fi American Idol sau Vocea României, au lansat cariere de succes pentru mulți cântăreți talentați?
Impactul negativ al televiziunii
Efectele nocive ale privitului la ecrane în mod excesiv
- Mai puțină activitate fizică
- Efecte negative asupra vederii
- Probleme în relațiile cu ceilalți
- Scăderea capacității de atenție și concentrare
- Influență asupra percepției realității
Dar surpriza cea mai mare a venit la final, când doamna profesoară Irina Diaconescu a dat Play programului de știri pus la cale de elevi din clasa a IV-a. Aceștia merită toate felicitările pentru că ei au pus la cale structura, tema de abordat, întrebările pentru interviuri. Dea asemenea s-au implicat inclusiv în editarea materialului video.
Mulțumim doamnei prof. consilier Irina Diaconescu și echipei de reporteri SEB care ne-au oferit o minunată lecție de istorie a televiziunii!