You Are the Champions!
Pentru că voi sunteți câștigătorii concursurilor, prezint rezultatele prietenește, după numele mic al fiecăruia, pentru ca cei care vor citi acest articol să nu fie intimidați de realizările voastre. Sunteți un grup așa de impresionant! Deci, ieșim din șablonul obișnuit de prezentare pe clase sau concursuri dar vom avea totuși o ordine între câștigători (ordine alfabetică… pentru că vorbim de la bibliotecă).
Iată cele șase concursuri care au constat în lecturi de texte originale și de comentarii de text, teste de exercițiu și, uneori, compoziții originale: Concursul de interpretare și creativitate Calling the Wild, bazat pe romanele lui Jack London Colț Alb și Chemarea străbunilor. Concursul de Mitologie, la a doua sa ediție, este o introducere în mitologia greacă și romană, mai ales în lumea eroilor. În cadrul Concursului Povești, pur și simplu!, discutăm amănunte, stil close reading, dar și generalizăm și extindem informațiile din două povești de Rudyard Kipling. Concursul Întunecatul Nord în legendă și saga se orienteză pe legenda lui Arthur și a cavalerior Mesei Rotunde și pe o trecere în revistă a vechilor saga vikinge. Biblioteca mea de acasă este un concurs care pornește de la practic (să organizăm cărțile pe rafturi) și ajunge la abstract (să ne catalogăm biblioteca personală ca niște adevărați bibliotecari). Concursul de Lectură este la a treia ediție și ține evidența sesiunilor de lectură ale concurenților, pentru a forma și/sau a susține obiceiul lecturii.
Înainte de toate, adresăm mulțumiri părinților care au înregistrat și transmis prompt și continuu, timp de un an școlar și aproape zilnic, toate rezultatele concurenților. Începem cu o echipă redutabilă de cinci câștigătoare din clasele a IV-a, care vor porni pe drumul gimnaziului cu această reușită și urări de succes:
Alecsandra Moldovan a făcut un tur de forță prin trei concursuri și a luat premiul I la Calling the Wild, premiul I la Întunecatul Nord… și premiul II la Mitologie. Să ne amintim de discuțiile plăcute pe care le-am avut de câțiva ani la bibliotecă… să nu le uităm…
Emma Boghiu, care știe unde să găsească orice carte în bibliotecă — o să-mi lipsești, Emma! — a executat un slalom intelectual prin trei concursuri și în timp record. Rezultate excelente: premiul I la Calling the Wild, premiul I la Întunecatul Nord… și premiul II la Mitologie. I-a fost ușor!
Letiția Dragomir s-a remarcat cu un excepțional scor perfect la teste și la compoziția originală, deci un premiu I la concursul de creativitate și interpretare, Calling the Wild. Way to go!
Rebeca Udrea a dus la bun sfârșit, la foarte bun sfârșit!, două concursuri pe care le-a încheiat cu două premii I: premiul I la Lectură cu un punctaj impresionant de 230 de puncte (sesiuni de lectură continuă de 30 de minute) și un frumos premiul I la Mitologie. Nu se putea mai bine!
Sofia Spătaru a câștigat premiul I la Mitologie. Sofia, continuă-ți preocupările care îți vor aduce, cu siguranță, alte succese.
Să trecem acum la cei cu care ne vom întâlni zilnic în aceeași clădire a școlii și anul viitor, la cei de la clasele Pregătitoare și până la clasa a III-a. Știu că se consideră deja cu un an mai mari dar să vedem ce au realizat în acest an:
Ana Nicolae a citit cu interes și plăcere — știm asta de la ea și de la părinți — cele două povești ale concursului Povești, pur și simplu! și a obținut premiul I pentru o lectură de cursă lungă în primul an de școală. Un excelent început care va da roade.
Andrei Galchiș a trecut printr-un serios antrenament de perseverență la Lectură, exercițiu de complet succes care s-a soldat cu un meritat premiu II, la un punctaj de 129 de sesiuni de lectură.
Andrei Octavian Cosma s-a remarcat cu un test foarte bun la interpretarea celor două povești ale lui Kipling în concursul Povești, pur și simplu! Andrei a luat premiul I în competiția surprinzător de strânsă între concurenții claselor mai mici.
Cassiana Lenz a luat premiul I la Povești, pur și simplu! Oricând, Cassiana poate explica toate amănuntele și subtilitățile poveștilor și informațiile suplimentare le dă complet, în limba latină, acolo unde este cazul (la numele științifice ale animalelor.) Felicitări, Cassiana!
Eva Ioana Parîncu s-a înscris la trei concursuri și le-a câștigat pe toate trei. La Povești, pur și simplu!, Eva a obținut premiul I. La Biblioteca mea de acasă, premiul II, pentru rezultatele remarcabile din prima parte, cea practică, a cursului. Iar la concursul de Lectură, Eva a ridicat ștacheta cu un punctaj formidabil de 309 puncte, punctaj care a depășit toate recordurile acestui concurs de lectură din toate edițiile! Evident, un premiu I și sincere felicitări, Eva!
Filip Nicolae a luat premiul I la concursul Povești, pur și simplu! Vrednic luptător în „bătălia” competitivă, cu scor strâns a celor din clasele mici, Filip a acumulat cu avidă curiozitate amănuntele uimitoare ale poveștii și informațiile extra din Portofoliul concursului.
Luca Miron și-a organizat bine colecția lui de cărți și a pornit pe drumul sinuos al catalogării pe computer, în cadrul concursului Biblioteca mea de acasă. Un bine-meritat premiu II.
Marc Matei a obținut premiul II la Mitologie. Trebuie să adaug că îi ofer toate laudele pentru un test complicat de antrenament — test mai dificil decât testul final — la care a fost singurul cu un impecabil scor perfect.
Mihai Udrea urmează tradiția stabilită de sora lui mai mare. Cu 172 de sesiuni de lectură, Mihai a obținut premiul II la concursul de Lectură. Noul țel sugerat: s-o depășim pe Rebeca!
Rareș Marinescu s-a remarcat prin originalitate la fragmentul creativ și corectitudine la test, realizări urmate de premiul I pentru concursul Calling the Wild. Acesta este doar începutul. Urmează singurul scor perfect la Mitologie la testul final și premiul I. Mai departe, la Biblioteca mea de acasă premiul I, cu specificarea că am luat în considerare numai jumătate din numărul de cărți catalogate (cealaltă jumătate aparținând fratelui său, Tudor). În final, premiul II pentru Lectură, la 165 puncte. Nu e nimic de mirare: Rareș este autentic veteran al concursurilor bibliotecii!
Traian Danciu este un cititor conștiincios care a raportat cu punctualitate fiecare sesiune de lectură. Veteran ingenios al concursurilor de Lectură, Traian câștigă și în acest an premiul I cu un punctaj de 277 de sesiuni de lectură, punctaj ușor de atins pentru de el.
Tudor Carcia este unul dintre cititorii din primul an școlar. Este și un frecvent și corect vizitator al bibliotecii. Înscris la concursul de Lectură, Tudor a depășit pragul de peste 50 de sesiuni de lectură necesare pentru a câștiga premiul III. L-a câștigat cu 57 de puncte.
Tudor Marinescu. Încă în clasa I câteva zile, Tudor este deja un veteran cu experiență și a acumulat următoarele realizări în acest an școlar: la Mitologie premiul I pentru cei din clasele mici. Apoi, premiul I la concursul Povești, pur și simplu!. Apoi, la Biblioteca mea de acasă premiul I pentru jumătate din numărul de cărți catalogate împreună cu fratele lui, Rareș (fiecare are câte 65 de titluri, mult peste cerințele concursului)… Și încă ceva important… a, da: premiul II pentru Lectură, la 104 sesiuni. Un succes la superlativ!
Victor Văduva, este un alt veteran al nostru, admirabil de curajos și numai în clasa a II-a! Victor a ales dificilul concurs Întunecatul Nord… și l-a câștigat lesne cu premiul I. A mai adăugat un incontestabil premiu I la concursul tehnic dificil, Biblioteca mea de acasă, cu ușurința celui interesat de cărți și IT-abil.
You are the champions! Mai precis, sunteți 18 campioni care ați dus la bun sfârșit 28 de concursuri. Ați citit sute de pagini de text, câte 40 de pagini de Portofoliu la fiecare concurs și ați rezolvat multe pagini de teste! Congrats! Mergeți mulțumiți și voioși în vacanța mare! Să aveți parte de aventuri în realitatea fermecătoare a verii și în cărțile pe care știu că le veți citi!
Iunie, 2021
prof. Antonia Bonca
Bibliotecar SEB