Typingul – alternativa deja necesară la scrierea de mână
Contextul în care învățăm, lucrăm, ne jucăm este diferit de aproape un an, perioadă în care am învățat și am dezvoltat abilități noi.
Lucrul cu laptopul, computerul, tableta a devenit din ce în ce mai prezent în viața noastră, făcându-ne să conștientizăm cât de util este să perfecționăm abilitățile de dactilografiere (mai nou-numitul typing), fără a minimiză, însă, valoarea scrisului de mână pe care îl sărbătorim chiar astăzi, 23 ianuarie.
În acest cadru, doamna bibliotecar Antonia Bonca ne vine în întâmpinare cu câteva informații.
Petrecem cu toții o mulțime de ore în fața computerului, deci folosim tastatura mereu. Problema e că o folosim, mare parte dintre noi, greșit. Ne obișnuim „să vânăm” literele de undeva de sus, facem cercuri magice cu degetele pe deasupra tastaturii, ne întrebăm, ”Unde e H-ul, că nu-l mai găsesc ?!”
Mulți scriu la computer cu două, trei degete din cele 10 cu care suntem dotați. Cu timpul, unii prind viteză și dactilografiază relativ rapid chiar și așa (poate până la 30 de cuvinte pe minut)… Dar… nu trebuie să subliniez că 10 degete bat mult mai repede și mai corect decât trei, patru!
Se vede imediat dacă ești format sau nu, dacă cineva s-a ocupat de tine, să-ți spună cum să‑ți poziționezi mâinile, sau că… de pildă, bara de spațiu se atinge numai cu degetele mari (thumbs, în galben în imagine), nu cu arătătorul, sau să-ți atragă mereu atenția la ochii care NU trebuie să fie lipiți de butoanele testaturii, etc., etc. (Se poate confecționa un dispozitiv, care să acopere mâinile și keyboard și care dă rezultate imediate.) Din păcate, nu am întâlnit pe nimeni care să privească monitorul în timp ce degetele să-i atingă tastatura elegant, „de la sine”, iar ochii să-i fie îndreptați strict spre monitor, nu pe tastatură.
A folosi tastatura corect este o abilitate, ca și folosirea cuțitului și a furculiței etc., un reflex care se poate forma, exersa, educa (sau re-educa, dar asta e mai greu.) Există nenumărate programe care să te ghideze, pas cu pas.
Cu cât ești mai mic (tânăr), cu atât prinzi mai repede. Cel mai greu este când deja ți-ai format un obicei prost și acum vrei să-l corectezi – lucru bine știut. Cei mai mulți se dau bătuți – este greu, n-avem timp și răbdare… și, oricum, ne descurcăm și cu trei, patru degete. Da, ne descurcăm, dar există unii angajatori greu de mulțumit care insistă ca oamenii lor să dactilografieze în mod „educat”. (O legendă urbană spune că Steve Jobs era unul dintre aceștia.)
Pentru cei foarte mici, învățarea scrierii de mână se poate combina cu dactilografia (typing) prin programe adresate lor, celor care încep să învețe să scrie. Unul excellent : JUNGLE JUNIOR – TYPING CLUB FOR KIDS: (https://www.typingclub.com/kids-typing) (Dacă nu se descarcă prin link, mergeți la GOOGLE și introduceți TYPING CLUB FOR KIDS, apoi mergeți la JUNGLE JUNIOR.)
Metoda de a învăța și scrierea de mână și typing-ul în același timp este o metodă sigură de reușită! Cu fiecare lună care trece fără învățarea corectă a typing-ului, șansele de reușită se diminuează. Aportul unui educator în materie de învățare a scrierii pe tastatură este foarte mic – totul depinde de voința și disciplina celui care VREA să învețe. Nu e ușor și nici rapid.
Pentru cei mai mărișori, iată câteva programe pe care le pot urma. Nu toate sunt oferite gratuit. Am căutat programe în limba română dar nu am găsit nimic cu exersarea diacriticelor, ceea ce ar fi scopul unui program în limba română. (Poate găsiți dumneavoastră.):
- TypingClub, Jungle Junior (pentru cei foarte mici, clasa pregatitoare și clasa 1, 2)
- The Typing Cat
- Keyboarding Without Tears
- Learn to Type
- Typing Academy
- Mavis Beacon Teaches Typing
Mavis Beacon a scris cele mai plăcute programe, și pentru copii, și pentru adulți. Există un CD pentru copii pe care îl avem și noi la școală și se poate comanda (prețul este în jur de $20). Keyboarding Kidz, în foto, jos.
Vă doresc tuturor să ajungeți la minimum 60 de cuvinte pe minut ! Succes !
prof. Antonia Bonca
Bibliotecar