Science is Wonderful!
Science is Wonderful este un program care, în perioada 10-26 noiembrie, a adus lumea științei în școlile primare și gimnaziale din toată Europa. Oameni de știință din toate disciplinele au luat câte o pauză de la cercetările lor pentru a face schimburi online cu profesori și elevi, în toate limbile, să îi inspire și să le prezinte lumea magică a cercetării.
Aflând despre o astfel de oportunitate, mai mulți profesori ai ciclului primar din școala noastră au programat astfel de întâlniri, aducând știința, în toate formele ei, în sălile de clasă. Elevii au răspuns extraordinar inițiativei, descoperind lucruri la care altfel cu greu ar fi avut acces.
Detectivii de la 4D au cunoscut-o pe Ioana-Nicoleta Meleg, cercetător în cadrul Institutului de Speologie ”Emil Racoviță”. Copiii au aflat că explorarea și cercetarea derulate în peșteri scot la iveală frumusețea subterană cu toate elementele sale: de la peisaje unice care adăpostesc specii emblematice ale trecutului și prezentului, la istoria veche a omului. Călătoria virtuală pe care detectivii au făcut-o în lumea speologiei i-a purtat în trecutul îndepărtat, când specii dispărute locuiau pe Pământ, iar specia noastră crea artă în peșteri. La final, pentru a vedea cum se formează stalactitele, copiii au făcut un experiment. Din fericire, nu este nevoie să aștepte mii de ani pentru a observa stalactita, ci doar o săptămână 😊.
După experiența deosebită în domeniul speologiei, elevii clasei a IV-a D au cunoscut-o și pe Anne-Claire Fabre, biolog cercetător la Museum fur Naturkunde din Berlin. Anne le-a vorbit copiilor despre ce înseamnă să fii cercetător, dar și despre uimitoarele salamandre, pe care le studiază în cadrul proiectului: Metamorfoza ca motor al biodiversității. Împreună, au încercat să răspundă la întrebarea: Speciile cu un ciclu de viață complex sunt avantajate în raport cu speciile care au un ciclu de viață simplu? Detectivii și-au luat misiunea în serios, au fost atenți la toate informațiile interesante pe care Anne le-a prezentat, iar la final au ajuns la următoarea concluzie: mai au mult de studiat până să găsească răspunsul la această întrebare. Anne îi așteaptă în laboratorul ei de cercetare, mai ales că la quizz-ul de la sfârșitul activității s-au descurcat excelent.
Programul Science is Wonderful! a stârnit și interesul elevilor din clasa a IV-a A. Aceștia au întâlnit-o pe Anne Aulsebrook, ornitolog la Institutul de Ornitologie Max Planck. Copiii au învățat despre influența luminii artificiale asupra păsărilor și despre utilizarea tehnologiei în studierea înaripatelor.
Nu mai încape nicio îndoială! Știința e minunată! E de ajuns să deschidem bine ochii și să privim în jur. Măreția lumii nu poate să nu te facă măcar puțin curios. Dacă ți-ai pus prima întrebare, ai toate șansele să devii cercetător, încercând să găsești răspunsul.