Săptămâna mesajelor optimiste
Traversăm o perioadă care, pentru mulți dintre noi, este una confuză. Nu ne e bine din cauza faptului că suntem nevoiți să stăm în casă, dar ne e bine fiindcă petrecem mai mult timp în familie. Nu ne e bine când aflăm câte persoane sunt afectate, dar ne e bine când auzim vești despre regenerarea mediului natural. Și lista ar putea continua. Pe unii nu-i afectează situația în sine, cât confuzia generată de context.
Nu numai profesorii Școlii Europene București s-au adaptat vremurilor, organizând „școala de acasă”, astfel încât elevii să continue mersul pe drumul firesc al învățării, ci și cabinetul de consiliere, prin profesorii consilieri. La ciclul primar, cei mai mici au primit tot felul de misiuni în cadrul cărora au devenit super-eroii care-și salvează propria lume, cunoscându-se mai bine pe sine, comunicând eficient cu părinții ori cu frații, dedicând timp pasiunilor sau descoperind unele.
Pentru elevii de gimnaziu și pentru cei de liceu, profesorii consilieri au lansat operațiunea Pay It Forward, în cadrul Săptămânii mesajelor optimiste. Așadar, timp de o săptămână, elevii și-au putut exersa creativitatea, creându-și propria poveste despre situația prin care trecem, colaborând cu adulții din familie. Și-au imaginat un scenariu optimist, încheiat cu un mesaj pentru fiecare dintre toți ceilalți. Cei care și-au dorit ne-au împărtășit povestea lor pe care vă invităm s-o deslușiți.
Sună ceasul, este ora opt.
Alergăm cu toții prin casă. Eu fac ghiozdanul, mama pregătește hainele și tata prepară micul dejun. Haos și gălăgie! Așa sunt diminețile.
Deodată, atenția ne este captată. La știri se anunță o epidemie, iar cercetătorii transmit că aceasta se va răspândi în toată lumea.
Începând cu această zi, s-a lăsat liniștea. Nu am mai mers la școală. Am început să facem ore online, iar părinții muncesc de acasă.
Îmi este dor de bunici și de prieteni. Au trecut trei luni de când suntem în izolare. Este liniște și fiecare stă în casă.
Poate că acum facem lucruri pentru care înainte nu mai aveam timp, dar faptul că ne este teamă să respirăm este un lucru greu. Însă, în fiecare zi privesc cerul, salut diminețile și îmbrățișez toate momentele vesele și pline de culoare. Aștept dimineața plină de veselie, aștept ziua în care cineva va spune că totul a revenit la normal, că ne vom putea îmbrățișa și că vom respira un aer curat.
Stăm în casă acum ca, atunci când vom ieși, să prețuim viața pentru fiecare clipă.
Andrei, 5B
Cum e viața în carantină, prin ochii unui elev…
Când a fost anunțat faptul că școlile se închid, eu una am văzut pentru prima oară realitatea brută. Covid-19 chiar bătea la ușa fiecăruia dintre noi, iar noi și numai noi eram cei care decideam dacă îi răspundem sau nu.
Părinții noștri au alergat dintr-o parte în alta pentru a-și muta laptopurile și computerele acasă. A fost o schimbare drastică pentru fiecare dintre noi și multora ne-a fost greu. Însă ce observ eu în vremurile acestea este că apare la suprafață ce e mai bun din oameni. Văd lume care face cumpărături pentru vârstnici, care gătește pentru medici, care donează, iar eu am început să mă înțeleg mult mai bine cu Mara, una dintre colegele mele, după vacanța de Paște. Chiar e un sentiment plăcut să vezi oameni care dau dovadă de solidaritate și de generozitate în vremuri așa de grele. Mulțumiri speciale medicilor și celor din linia întâi!
Dar și viața mea s-a schimbat. A început școala online, cu mai mult timp în fața ecranului și, după părerea mea, cu ceva mai multe teme. Partea bună e că măcar dorm mai mult. Și suntem acasă, într-un mediu familiar, plăcut și acum putem purta haine mai confortabile.
În concluzie, viața în carantină nu e grea, dar nici un vis. Da, nu ne putem vedea cu prietenii sau cu unii membri ai familiei, dar cel puțin suntem în siguranță. Au fost atâtea molime și epidemii în istoria umanității, de am sta aici toată ziua ca să le enumerăm. Au fost ciuma, lepra sau gripa spaniolă; toate s-au rezolvat! Așa că, pentru toți care citesc această mică povestire, totul va fi bine! Se va rezolva cu acest virus, iar viețile noastre se vor întoarce la normal! Acasă e cel mai bine, așa că stați acasă! Totul se va rezolva!
Ilinca, 5A
Totul a început în luna martie. Luca a deschis calculatorul și a văzut un lucru destul de important. Ne-a chemat pe toți să ne arate ce era: un anunț care spunea că se vor închide școlile până se îndreaptă lucrurile. Majoritatea copiilor erau fericiți, aflând că se vor închide școlile și, deși altora nu le convenea, nu aveau ce să facă pentru a opri acest lucru.
S-au închis școlile… În prima săptămână am stat, jucând cu prietenii mei jocuri online. Din a doua săptămână am început școala online pe o aplicație numită ZOOM. Când nu primeam teme, toți colegii intram într-o întâlnire pe ZOOM și vorbeam între noi.
A trecut ceva timp de când s-au închis școlile. Mai jucăm jocuri online, precum Roblox sau Fortnite. Eu, sincer, vreau să ne întâlnim toți undeva, ca să ne jucăm ca la școală, în curte, și să avem o zi minunată împreună. Până când totul se termina cu acest virus, trebuie să stăm departe unul de celălalt, dar, într-o zi, totul va reveni la normal și ne vom vedea din nou, vom fi toți împreună și totul va fi bine!
Matei B, 5B
Un virus nou și neîntâlnit de oameni până acum se împrăștie prin toată lumea. Noi, oamenii, trebuie să ne apărăm de el, practicând distanțarea socială și izolarea. Cu siguranță, acesta nu este un lucru bun și ușor de pus în practică, însă sunt și câteva motive bune pentru a face asta.
Eu și familia mea facem asta pentru propria sănătate, dar și pentru a petrece mai mult timp împreună. Izolarea ne ajută să ne regăsim pe noi înșine și ne relaxează. În acest fel, poți petrece mai mult timp cu tine. Având mai mult timp liber, poți face chiar și treburile casei.
Neavând cum să mergem la școală, eu și surorile mele practicăm școala online, iar părinții noștri lucrează de acasă. Pentru a face cumpărăturile, un singur om din familie trebuie să se ducă la magazin, în cazul familiei mele, tatăl meu.
De altfel, nu trebuie să ne panicăm și să stăm stresați. Sunt atâtea lucruri de făcut care ne pot lua gândul de la asta. Încearcă să iei o carte în mână și să te întinzi în pat sau pe canapea, citind, sau să îți pui căștile și să asculți melodia ta preferată. Ai putea chiar să începi să faci puțină curățenie în casă și să-ți rearanjezi camera.
Dacă stăm în izolare, ne va fi bine și nu vom putea lua virusul. Nu este greu pentru noi. Cei cărora le este greu sunt doctorii care se sacrifică pentru a salva alte vieți. Sunt sigură că, dacă respectăm indicațiile date, putem trece și peste această perioadă.
Maia, 6C
Bănuiesc că vă plictisiți în casă, dar partea bună este că, în sfârșit, avem timp pentru lucrurile mici pe care nu ne-am obosit să le facem. De ce? Pentru că noi știam că avem timp să le facem și pentru că puteam face orice altceva ne doream.
Acum suntem condiționați de faptul că stăm în casă. Deci, putem redescoperi sau învăța jocuri, de exemplu, Remi. Sau putem să terminăm de lucrat la un desen vechi, să ne curățăm camerele, să învățăm să gătim sau să ne ajutăm părinții prin casă. În plus, folosim calculatoarele foarte mult, așa că putem să învățăm tastatura pe de rost ca să scriem mai rapid. Toate lucrurile acestea ne pot schimba energia, ne ajută să fim activi și, până la urmă, mai fericiți.
Ilinca, 5B
Eu văd carantina ca pe o oportunitate deoarece oamenii au mai mult timp liber, iar în acest timp pot face lucruri benefice. Eu, de când sunt în carantină, am încercat hobby-uri noi. De exemplu, m-am apucat de coreeană mai serios, am pictat mai mult, am citit mai mult, m-am apucat de editare video, mi-am dezvoltat pasiunea pentru editat fotografii și pentru desenat digital, am și dansat mai mult. Eu am încercat, de asemenea, să fiu mai recunoscătoare și mai bună deoarece, dacă tot am timpul acesta liber, ar fi bine să mă schimb într-o persoană mai bună.
Încearcă să faci cât de mult poți din ceea ce ai.
Elsa, 5B
Povestea fratelui meu
Când a început pandemia, fratele meu era în Portugalia, cu o bursă Erasmus. Deși el a crezut că lucrurile nu sunt atât de grave și că poate rămâne acolo, realitatea a fost cu totul alta.
Portugalia a devenit zonă roșie peste noapte și ambasada României de acolo a hotărât să cheme un avion pentru a-i evacua pe românii rămași izolați. Fratele meu a trebuit să plece noaptea, în grabă, cu trenul din Porto spre Lisabona și să se îmbarce în avion a doua zi, trecând printr-un aeroport plin de oameni speriați și, mulți dintre ei, deja bolnavi.
Când a aterizat la București, a fost așteptat de părinții noștri care l-au trimis cu mașina, la casa noastră de vacanță din Breaza. Acolo, el a stat 14 zile în izolare și, din fericire, nu s-a îmbolnăvit.
Mesajul este că, deși viața ne pune la multe încercări, trebuie să avem curajul să le înfruntăm și să credem că totul se va sfârși bine!
Alex, 6C
Totul a început ca o glumă. Școlile s-au închis. Nimeni nu se aștepta asta. Este bine că stăm acasă deoarece oprim răspândirea virusului, iar planeta se regenerează pentru că nu mai există așa de multă poluare. De exemplu, în Veneția, au reapărut animalele acvatice gonite prin poluare. Totuși, eu sper să apară un antidot și să ne reluăm viața normală.
Raman, 5A
Într-o seară, am jucat cu mama mea Monopoly. Poate suna ca un lucru obișnuit, dar, din punctul meu de vedere, a fost special: ne-am distrat și, chiar dacă eu am câștigat, toți ne-am bucurat. A fost, pur și simplu, magic. Aș putea spune că fost un nivel de fericire pe care nu îl atingi ușor. Carantina îți deschide oportunitatea să te simți mai fericit decât te simți de obicei. De ce să nu profiți de această șansă și să alegi să te plângi??
Un alt lucru pe care îl poți face este să suni la telefon o persoană cu care nu ai mai vorbit de mult. Poate fi un prieten, un verișor sau chiar o persoană care, cândva, te a influențat într-un fel. Asta poate aduce un zâmbet pe fața ta. De exemplu, eu am sunat-o de vreo șapte ori pe verișoara mea care are 20 de ani, mutată în Suedia, și mereu mă simt de parcă vorbesc iarăși cu fata dulce și bună care avut grijă de mine când eram mai mic.
În general, trebuie să fim optimiști că vom trece cu bine prin acestea și să ne aducem aminte că mereu există cineva în spatele nostru care ne ține când cădem, dar care este acolo și când urcăm o treaptă.
Luca B, 5B
Perioada aceasta de izolare m-a făcut să înțeleg mai bine cât de important este ecosistemul, cât de importantă este planeta și cât de vulnerabil rămâne Pământul, cu toată tehnologia de azi!
Sănătatea planetei depinde
de mine,
de tine,
de noi!Haideți să o vindecăm!
Alex, 7C
Să extragem ce este bun, să învățăm din această experiență și să privim cu încredere în viitor!
Ela, 7 A
Înțeleg că este o perioadă foarte grea pentru toată lumea, dar sunt și părți bune. În orice situație, există cel puțin o parte bună, nu este așa? Spre exemplu, noi învățăm să folosim tehnologia într-un mod mai eficient și rapid.
Ce se întâmplă acum este un apel de trezire. Planeta noastră a trecut prin multe, mai ales că, în ultimul deceniu, am poluat aproape mai mult decât în ultimul secol și, de când a început carantina, planeta a devenit mult mai curată.
Magda, 5A
În această perioadă, probabil, te simți apatic și poate puțin trist. Nu poți ieși afară, în parcuri, să te joci sau să te întâlnești cu prietenii tăi și nici nu ai ciocnit ouă de Paște. Ești închis înăuntru și nu poți face nimic în această privință. Dar nu dispera! Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să faci asta:
- Nu ești așa singur cum crezi. Poate ți se pare că ești foarte departe de prietenii și de familia ta, dar, de fapt, ești mai aproape decât ți-ai închipui. Ești la un telefon depărtare. Chiar dacă nu te întâlnești cu cei dragi în persoană, poți să rămâi în contact cu ei printr-o mulțime de metode: Skype, telefoane regulate, Zoom etc.
- Nu ești singurul care trece prin asta. România nu este o țară atât de afectată. Când te simți trist, nu uita că milioane de oameni suferă cu tine.
- Nu e o situație disperată! Din ce în ce mai mulți oameni se vindecă și, încet-încet, lucrurile revin la normal. Nu trebuie să îți încarci mintea cu și mai multe lucruri negative care doar vor înrăutăți lucrurile. Încearcă să fii pozitiv!
Să stai în casă toată ziua nu e cea mai plăcută activitate și te poți plictisi ușor. Iată câteva activități plăcute pe care le poți face:
Citește! Cititul îți dezvoltă gândirea și imaginația. În plus, e o activitate plăcută și relaxantă.
Desenează/pictează! Aceste activități sunt relaxante, îți dezvoltă creativitatea, atenția la detalii și răbdarea.
Joacă jocuri în familie sau fă alte lucruri distractive! Jocurile în familie sunt o metodă bună prin care să îți cunoști mai bine membrii familiei și să socializezi cu ei.
Mara, 5C
Totul s-a întâmplat foarte repede. Am intrat în carantină un pic speriați și nu știam la ce să ne așteptăm. A trebuit să ne adaptăm la schimbări, să facem compromisuri și sacrificii, dar, până acum, am reușit să menținem situația sub control.
Trebuie să respect măsurile luate împotriva acestui virus și să-i ajutăm pe cei care trebuie să muncească pentru ca noi să putem funcționa în această perioadă. Putem să-i ajutăm și pe cei care muncesc necontenit pentru a găsi un vaccin pentru acest virus. Dacă reușim să rămânem puternici și să ne păstrăm calmul, putem să ne reîntoarcem la viețile noastre normale.
Pentru mine, schimbarea nu a fost greu de acceptat. Școala online mi-a provocat niște dificultăți la început, dar am reușit să trec peste ele și să mă adaptez la aceste schimbări.
Dacă le-aș transmite un mesaj tuturor, ar fi să rămânem puternici, știind că mereu există un curcubeu după furtună!
Un gând bun către voi
Interviu cu Happy, curcubeul:
– Happy, ce faci în carantină?
– Ăăăă… păi mă uit spre cer și îmi imaginez că sunt din nou acolo, bucurându-i pe toți copiii.
– Crezi că vom ieși curând afară?
– Da, asta am simțit de la început! a spus curcubeul nostru foarte hotărât.
– Ce mâncai de obicei și ce mănânci acum?
– Înainte eu mâncam nori, dar acum trebuie să mănânc banane, a spus Happy foarte afectat.
– Ce le transmiți urmăritorilor noștri?
– Să nu fie supărați deoarece ne vom revedea foarte curând. Sunt sigur de asta! Totul va fi bine!
Ștefania, 5B
Unii au ales să se exprime în limba engleză.
What I really like is the English project that we started during school. Why? Well, quarantine is pretty dull without the funny rehearsals and the joking around. And I know that we are working a lot for this project, but we also have a lot of fun.
I think that by joking and working together, we maintain a type of bond, even when we are in this type of situations. We are not there physically, but we still do what we would’ve done on a daily basis: be with each other. And I think that is more important than we think because it keeps us sane in moments like this, when we are isolated from society and left feeling loneliness.
We need each other up until the very end and I do not mean the end of quarantine, but I mean that we should support each other like we do now every single time, because it helps to know that you are not alone in different situations like the one that we are in or the one that we will be in six weeks from now.
Ilinca, 8A
A difficult period
Everybody knows that we are going through a difficult period. We have to stay at home. Perhaps we enjoy the time spent at home, perhaps not. I don’t enjoy it so much. I preferred going to school, but the only thing we can do is to stay at home and hope.
About me (optimism)
I won’t lie, I am not optimistic. I don’t think this story will end like a fairytale, but there is nothing I can do, so I have thought: What do I choose between being sad or enjoying the time I spent at home? I realised that I have had more free time than usual.
Free time and little ideas
In my free time, I mostly programmed. I programmed because I fancy it, but you can do whatever makes you happy. The truth is that this pandemic helped me assign more time to my passions. Here is a list of little ideas :
- Start an art/photography project;
- Read a book you never had time to;
- Watch TED talks;
- Catch up on some great movies;
- Cook something interesting.
What I have done so far
As our English teacher advised us, I made a list of activities. For example, some weeks ago I made a little game. It is a space invaders game.
It is quite fun to have a list of activities. It is better to include activities you have never done before.
My cat and I
I simply love my cat, he is so cute. While people who have dogs (and active cats) can play with them, I can take a nap with my cat. My cat is quite lazy.
Thanks
I understood that I have to see the gold in bad situations, not the dirt. For that, I am thankful to our English teacher Miss Irina Barburiceanu.
Conclusion
In conclusion, it’s important to look at the bright side. Do things you didn’t try before. Make the most of it!
Luca P, 5B
Yes, Coronavirus has brought us a lot of pain and we all hope that this pandemic will be over faster than we dare to hope. BUT only focusing on the negatives of our current situation does not get us anywhere, so here’s some positive side effects this virus has had or could have for us as humans and for the world we live in. 😊
Our environmental footprint
Yes, it is hard not to travel or go out for everybody, and it was hard for the government to restrict free movement, BUT we have to try and observe how this might help the planet we’re living on!
For every day we stay in isolation not traveling, we’re actually reducing our ecological footprint, and are for once doing something good for the planet, so there are some possitive side effects about staying in isolation!
Practicing hobbies!
Beside staying at home and eating tomato soup from cans, one of the things coronavirus forces us to do is BE CREATIVE!
If you don’t have any hobbies and are willing to pick one up, here’s some of my hobbies during quarantine :
- Singing
- Photography
- Making small songs
- Cheering people up
- Painting.
However, if you have your own hobbies that you can still practice….Go Nuts!!
Anyways, these are some of the few things that helped me in quarantine, and I hope they can help you too!
Remember to smile and don’t worry, cause we’ll get through this!
Mara, 5B
Se pare că ne prinde bine să ne oprim, măcar din când în când, din alergarea cu care ne-am obișnuit și să ne ascultăm, să-i ascultăm pe copiii care ne vorbesc simplu și curat.
Ne vedem în curând în parcuri, pe alei, la școală fiindcă, după cum ne-au arătat elevii, totul va fi bine!