În vizită la Școala Rași, Sălcioara
13/02/2023
486
Comments off
Laura Andries
Blog, Știri, Zoom In
Ideea a venit în toamnă, fără să fi știut prea bine la acel moment cum avea să se materializeze. Erau primele discuții despre Campania Umanitară SEB „Sunt Energie pentru Bine” – 2022 pe care urma s-o lansăm. Știam deja că îi vom sprijini, în continuare, pe prietenii noștri de la Asociația Marinuș Gălbenuș și pe cei de la Mărcuș, însă plutea în aer ideea de a veni cumva și în sprijinul educației, facilitând accesul la educație pentru copii care au acest drept, dar care nu au această șansă. Ori, cel puțin, nu în aceeași măsură în care au acces elevii din mediul urban.
De niciunde a apărut Asociația BookLand. Firește, nimic nu e întâmplător. Prin proiectul BookLand Renovare, aceștia readuceau la viață școli din mediul rural. Gata! Asta era! I-am contactat, însă nu voiam ca ajutorul nostru să vină sub forma unor bani care ajung undeva, fără să-i știm pe copiii care s-ar fi bucurat de această campanie. Am primit o listă cu școlile admise în proiect și, având drept criteriu distanța care să ne permită să-i vizităm pe cei pe care urma să-i ajutăm, am ales Școala Rași, din județul Ialomița. Abia mai târziu am aflat că, oficial, Școala Rași nici nu există. În sat se află, de fapt, două dintre cele patru locații ale Școlii Sălcioara: grădinița și școala primară. Ambele erau într-o stare de degradare cum nu ne-am fi putut imagina. Din fericire, renovarea grădiniței, prin bunăvoința altor oameni de bine, era deja începută și aproape de final. Însă clădirea școlii fusese părăsită de vreo 20 de ani. Copiii învață acum într-un container care ar fi trebuit să fie soluția de compromis pentru vreo 2-3 ani, până s-ar fi făcut reparații la clădirea școlii. Au trecut 20 de ani, dar copiii învață tot acolo, în containerul cu gratii la geamuri, cu chederul tâmplăriei degradat, lăsând ploaia să intre în sălile de clasă.
Povestea școlii am aflat-o de la prof. Nicoleta Dan, directoarea școlii, cea pentru care școala e familie, iar familia – școală. A fost tare bucuroasă să afle nu numai că școala avea să fie, în sfârșit, renovată, dar că binefăcătorii voiau să vină la ei în vizită, să se implice mai mult decât o făcuseră deja, să fie suflet alături de sufletele copiilor din Rași.
Așadar, după ce o parte din banii strânși în cadrul Campaniei Umanitare SEB „Sunt Energie pentru Bine” – 2022 ajunseseră deja la Școala Rași, pentru renovare, prin intermediul prietenilor noștri BookLand Romania, elevii din clasa a XII-a IB1 au urcat în mașinile SEB și au pornit spre satul ialomițean cu gând să-i cunoască pe cei care se vor bucura peste puțin timp de o școală în care să se simtă bine, în siguranță. Intenția inițială de a dezvolta un parteneriat care să treacă dincolo de renovare, să lege prietenii, să dea încredere, să motiveze se materializa. Doamna director Nicoleta Dan ne-a întâmpinat cu bucurie și ne-a prezentat, pe rând, școala-container în care învață copiii în acest moment, grădinița aflată în curs de renovare și școala veche, cea pentru a cărei renovare am contribuit și noi.
Copiii din Rași, puțin surprinși să vadă că vizitatorii erau elevi mult mai mari decât ei, au lăsat repede uimirea deoparte și ne-au invitat să lucrăm împreună în cadrul unui atelier de artă. Ei pregăteau, de fapt, darurile cu care să-și arate recunoștința pentru gestul făcut și, mai ales, pentru faptul că am mers până la Rași ca să-i cunoaștem. Am stat mult la povești. Elevii SEB au vrut să afle și ce se întâmplă mai departe, când școlarii din Rași devin gimnaziști și, mai apoi, liceeni. Au aflat cum geografia locului, situația economică sau contextul social dictează destine. Concluzia a fost una cât se poate de simplă și de clară: noii noștri prieteni merită să primească ajutor, iar experiența se pare că a fost pentru liceeni realitatea care tocmai îi plesnea peste față.
Weekendul imediat următor a fost unul numai bun de filtrat toate cele experimentate, iar luni, la Întâlnirea săptămânală, elevii anului 1 IB au prezentat tuturor celorlalți colegi un material în care au surprins etapele vizitei la Rași, împărtășind din emoția acelei zile și luându-și angajamentul că acțiunea de voluntariat va continua.
Povestea a ajuns și în sediul școlii primare căci ne dorim ca elevii SEB să internalizeze conceptul de voluntariat în adevăratul sens al cuvântului și să se implice cât mai des în astfel de proiecte.
Așteptăm cu nerăbdare să ne revedem cu noii noștri prieteni!