În drum spre gimnaziu
Odată cu primăvara, în minte ni se conturează tot mai clar că, deși părea să fie un an lung, finalul anului școlar e tot mai aproape. Pentru unii acest lucru înseamnă câțiva pași până la vacanță, pentru alții înseamnă „Rămas-bun, clasa a IV-a! Rămas-bun, școală primară!”; înseamnă un drum nou care se deschide, calea către gimnaziu.
E o provocare nu numai pentru că absolvenții claselor a IV-a se vor despărți de doamnele învățătoare, de profesorii care le-au fost alături pentru 5 ani de zile, dar și pentru că ceea ce urmează este… complet necunoscut. Sau nu…
Tocmai pentru ca această trecere să fie mai ușoară, pentru ca elevii să-și poată construi mai clar o imagine a gimnaziului și, pornind de acolo, să-și clădească visurile, învățătorii, în colaborare cu profesorii școlii gimnaziale, au pus la cale o vizită în sediul din Expoziției. Pe parcursul săptămânii pe care tocmai o încheiem, elevii celor patru clase a IV-a, au descoperit ce se ascunde între zidurile albastru-gălbui pe lângă care unii treceau zilnic, în drumul către Băiculești. Întâmpinați de colegi mai mari, viitorii gimnaziști au cunoscut spații care le vor deveni, din toamnă, a doua casă. Cabinetul de consiliere, biblioteca, sala de sport, cabinetul de arte vizuale, sala de mese, laboratoarele, dar mai ales cuvintele încurajatoare ale elevilor din clase mai mari au făcut ca primii pași spre ciclul gimnazial să fie făcuți cu mult mai multă încredere.
Nu numai că au făcut cunoștință cu spațiile școlii, dar elevii claselor a IV-a au avut deja primele lecții cu profesorii din Expoziției.
În cabinetul de fizică, prof. Cristina Dimofte și prof. Nicoleta Dina au vorbit copiilor despre frumusețea științei. Au urmat experimente, ghicitori, dar și lucru în echipă cu elevi de liceu.
La ora de geografie, elevii au aflat de la prof. Roxana Enuș-Mocanu despre învelișurile Pământului, iar la ora de biologie, dirijați de prof Aura Tufeanu, au văzut prin microscop micro-organisme sau părți ale unor plante. A fost interesant și încurajator pentru copii datorită faptului că au fost ghidați de elevii de clasa a XII-a .
Chiar și chimia, deși devine obiect de studiu abia în clasa a VII-a, și-a dezvăluit deja o parte din secrete la ora cu doamna profesor Violeta Șandru.
După vizita în sediul din Expoziției, cu greu doamnele învățătoare i-au convins pe elevii claselor a IV-a să se întoarcă în Băiculești. 🙂