Concursul de lectură, ediția 2022 – 2023
Dragi părinți și elevi,
Un cald BINE V-AM REGĂSIT! din partea lui Blob, mascota Concursului de lectură. Mai precis, Alex Alin Blob, simpaticul blob cu pene, codiță și sprâncene, cel a cărui poveste ați scris-o chiar voi, elevii de la SEB-Primar, mai țineți minte? (Vedeți Cine este Blob? și Vacanța de iarnă a lui Blob, pe site-ul școlii.)
Concursul de lectură este acum la a 5-a ediție! Structura concursului este cea obișnuită din anii precedenți, dar i-am adăugat și noutăți importante. Iată amănuntele de care aveți nevoie, dar oricând mă puteți contacta pe email, dacă aveți nelămuriri:
PRIMA PARTE a Concursului se va desfășura în perioada 1 noiembrie 2022 – 1 aprilie 2023. Toți elevii Școlii Primare sunt invitați să participe în deplină egalitate, urmând aceste reguli:
- Elevii vor fi clasificați după numărul de sesiuni de lectură de 30 de minute. Fiecare sesiune de lectură constituie 1 punct. Nu se înregistrează mai puțin de 30 de minute de lectură și nici minute disparate (e.g., 40 de minute vor fi înregistrate ca 1 punct, nu „1 punct și 10 minute”). Nu se efectuează cumulări (e.g., 10 minute dimineața și 20 seara nu constituie o sesiune). Nu se înregistrează numărul de pagini citite. Desigur, fiecare minut și pagină au importanță și semnificație, dar concursul trebuie să fie fair, pentru toți, mari și mici.
- Punctaj: Sesiunile vor înregistra lectura elevilor de acasă, printr-un email trimis fie de părinți, fie de elevul concurent, la adresa de la sfârșitul prezentării. Emailul va cuprinde următoarele datele: subiectul (Concursul), numele elevului, clasa, titlul cărții și durata lecturii în ore sau jumătăți de oră. Este bine ca fiecare sesiune să fie înregistrată în ziua respectivă (altfel, uităm imediat… dacă am citit ieri sau în altă zi). Părinții sunt rugați să trimită sau să ajute elevul cu trimiterea datelor pe email. La prima sesiune raportată, elevul este considerat înscris automat în concurs, deci nu trebuie înscriere specială.
- Actul lecturii: Concurenții pot citi orice carte, în orice limbă — fie alegere personală, fie recomandare școlară. Scopul acestui concurs este formarea deprinderii de lectură neîntreruptă, susținută, de durată. De aceea sesiunile de lectură trebuie să fie de 30 de minute, nu mai puțin, iar durata concursului, cinci luni, sper să ajute la formarea obiceiului lecturii de cursă lungă.
LECTURI OBLIGATORII: Între lecturile elevilor, există următoarele titluri de lecturi obligatorii în acest an, după cum urmează, pe clase:
– Clasa Pregătitoare: Omida mâncăciosă, de Eric Carle
– Clasa I: Bondărel învață să zboare, de Britta Sabbag
– Clasa a II-a: Neghiniță, de Barbu Ștefănescu-Delavrancea
– Clasa a III-a: Colț Alb, de Jack London
– Clasa a IV-a: Colț Alb și Chemarea străbunilor, ambele de Jack London
A DOUA PARTE a Concursului se va desfășura între 1 aprilie – 15 aprilie 2023. Este vorba despre un TEST bazat pe cărțile de mai sus, cele obligatorii. La începutul acestei perioade, fiecare elev va ridica personal testul de la Bibliotecă și îl va efectua fie acasă, fie la Bibliotecă, la alegere, după o scurtă discuție cu doamna bibliotecar. Testul constă în aproximativ 40 de puncte/întrebări, majoritatea de tip grilă, referitoare la lecturile obligatorii citite. (La clasele mici, vor fi mai puține întrebări, bineînțeles, iar punctajul va fi ajustat în așa fel încât să se mențină egalitatea între concurenții mari și mici.) În ceea ce priveste limita de timp în care se poate rezolva testul — singura cerință este ca fiecare să prezinte neapărat la Bibliotecă testul rezolvat în ziua imediat următoare celei în care l-a ridicat.
La rezolvarea testului, este permisă consultarea cărții citite.
Menționez și subliniez că testul se va referi la textele integrale ale operelor literare citite; nu la versiuni prescurtate sau repovestiri. (Nu apelați niciodată la texte prescurtate!)
Fiecare punct corect rezolvat pe test constituie un punct adăugat la punctajul sesiunilor de lectură.
Vă doresc mult succes! Experiența a demonstrat că toată lumea are o șansă reală la acest concurs. În anii trecuți, concursul a avut un scor strâns și s-au ivit răsturnări de situație spectaculoase. Am avut campioni mari și mici, dar și un fenomen statistic rar, care merită menționat: Pe locul I, câștigător absolut al tuturor edițiilor Concursului, s-a plasat Traian Mihai Danciu, acum în clasa a IV-a. Probabil veți avea de luptat și cu un asemenea concurent formidabil. Oare aveți curajul?
Tuturor câștigătorilor Concursului li se vor acorda premii, titlul de CAMPION SUPER-CITITOR și vor fi menționați, sărbătorește, pe site-ul școlii. Mai mult, toți participanții vor punele bazele formării unui obicei al lecturii care îi va însoți pe viață. Acum… aruncați o privire și inspirați-vă din magicul quadriptic pictat de prof. Ana-Cristina Grigoroiu pentru Biblioteca noastră, răsuflați adânc și haideți să pornim la drum în lumea lecturii — drumul în sine va fi cel mai prețios câștig al fiecăruia!
prof. Antonia Bonca,
Bibliotecar
antonia.bonca@scoalaeuropeana.ro