Cine este Blob?
Aceasta este întrebarea care, timp de câteva zile bune, a răsunat pe holurile SEB, după ce doamna bibliotecar prof. Antonia Bonca tocmai lansase Concursul de lectură, despre care, de altfel, s-a scris și aici.
După ce a aflat și opiniile elevilor, doamna bibliotecar ne răspunde:
L-am întâlnit prima dată pe Blob acum trei ani, la începutul primăverii, în timpul Concursului de Lectură. Nu mi-am dat seama pe unde sau când intrase în bibliotecă, dar era deja cufundat în lectură, comod așezat pe un teanc de cărți de pe un raft – arăta perfect pentru o eventuală imagine simbol a concursului nostru. Mi-a plăcut de el din primul moment și i‑am urat, în gând, bun venit. Era pufos, rotund, gri-verzui-albăstrui, puțin mai mare decât o vrăbiuță dar mai mic decât un porumbel și, când a simțit că este privit, și-a ridicat ochii strălucitori ca mărgeluțele de pe rândurile cărții. Nu voiam să se sperie și să-și ia zborul sau să dispară, puf!. Blob a zâmbit politicos și mi-a spus… adică…
nu, nu mi-a spus în vorbe omenești, ci mi-a comunicat cumva, dar nu-mi dau seama cum (probabil telepatic, dacă așa ceva există)… deci Blob mi-a „spus” că nu se sperie el așa de ușor și m-a asigurat că nu va dispărea ca un balon de săpun. Apoi mi-a răspuns la următoare mea întrebare, chiar înainte ca eu s-o fi putut formula în cuvinte și iarăși a… „spus” prietenește că da, ar putea rămâne la noi pe durata concursurilor bibliotecii.
Acesta a fost începutul poveștii lui Blob. Clipește acum de două ori. A durat mult? Nu, probabil o fracțiune de secundă. Și tot într-o fracțiune de secundă, Blob mi-a comunicat, în felul lui specific, întreaga lui viață și istoria lungă și complicată a familiei sale. O poveste captivantă pe care m-am gândit chiar atunci să v-o spun. Numai că Blob mi-a ghicit din nou gândurile – începeam să înțeleg că are calități absolut nemaiîntâlnite, ca eroii de poveste cu puterile lor fabuloase – și mi-a sugerat să nu vă spun povestea lui chiar atunci, ci să aștept. „Până când să aștept?”, l-am întrebat. „Până când întreabă cei mici despre mine”, a răspuns Blob.
Așa că am așteptat până acum două-trei săptămâni când începuse să circule prin școală o întrebare care multor neinițiați li s-a părut… ciudată: „Cine este Blob?” întrebau tot mai mulți copii și veneau în grup la bibliotecă să mă întrebe pe mine. „Deci a venit momentul să le spun povestea lui Blob”, mi-am zis. Blob a ridicat dintr-o sprânceană – are sprâncene drăgălașe – și a intervenit cu următorul plan de acțiune: „Ar fi prea banal ca eu să spun copiilor povestea, era de părere Blob. Mai interesant ar fi să le dau câteva date acum, dar să-i las pe ei să spună povestea.
„Cum o să ghicească cei mici povestea ta, Blob?” l-am întrebat, iar Blob mi-a dat de înțeles, în felul lui special, că le va ghida el imaginația copiilor. Pe deasupra, spunea Blob în felul lui special, lui i-ar face enormă plăcere să citească ce anume au intuit copiii despre el.
Așa am procedat. Un grup de aproape 20 de elevi au scris deja câte ceva despre Blob. În rândurile următoare voi combina ideile lor cu informațiile pe care le-am primit direct de la Blob. Pasul următor în planul de acțiune formulat de Blob însuși: „Oricine poate scrie o întâmplare, un capitol din viața lui Blob, ghidat de informațiile din acest articol”.
Fiecare dintre autorii următori au schițat începutul poveștii lui Blob și fiecare probabil își va recunoaște contribuția. În ordine absolut întâmplătoare, iată-i pe cei 19 autori:
Daria Maria Copos,
Eva Maria Mitroi,
Andrei Octavian Cosma,
Ioana Popescu,
Ștefan Petrea,
Eva Sztankovics,
Thea Tudoscă,
Patricia Gabriela Stanciu,
Mara Ion,
Radu Dobrescu,
Maria Măcelaru,
Maria Elisabeta Bubu,
Tudor Carcia,
Laura Căpățînă,
Luca Amza,
Eric Bălă,
Anisia Costache,
Rebeca Durba,
Teodora Dașcă
Ce este și de unde vine Blob?
Blob a venit la noi de pe internet. Găsim acolo o mare parte a familiei lui, în afară de cei care doresc să-și păstreze anonimatul. Părinții lui Blob sunt dintre aceștia – nu vor să se știe prea multe lucruri despre ei, iar Blob re respectă dorința, ceea ce vom face și noi. Unul dintre autori a intuit foarte corect ce anume este Blob. Nu este o ființă reală, din lumea de zi cu zi, dar este foarte real în imaginație și face parte dintre făpturile care, în poveștile de demult, se numeau monștri. Nu este un monstru… monstruos, ca să zic așa, nu este un monstru tradițional, ci unul drăguț, simpatic și dulce, ca… Elmo de pe Strada Sesame (Sesame Street), de pildă.
Preferințele lui Blob
Lui Blob îi place să citească și are 29 de dulapuri cu cărți, dintre care iubește foarte mult 100 de cărți. Cât anume citește? Avem un răspuns precis: Citește în fiecare zi la fel de mult câți ani are… adică, la fel de mult cât a citit în toți anii lui de viață (probabil… E o socoteala complicată, dar așa e matematica în lumea lui Blob.) Cu toate că știe ce anume conțin cărțile încă înainte de a le citi, el fiind o ființă magică, vrea totuși să descifreze felul nostru, al oamenilor, de a fi, vrea să trăiască și el emoțiile noastre și să ne înțeleagă… deci citește. Nu numai din cărți află Blob cum sunt oamenii, dar îi place și mâncarea bună (făcută de bunica lui) și muzica. Cum știe toate poveștile, poate fi numit Regele Poveștilor și precis este mare prieten cu toate personajele și cu cei care citesc poveștile. Cum este foarte curios în legătură cu noi, oamenii, și fiind atent la comportamentul nostru, Blob adună toate informațiile despre noi și le prezintă semenilor lui; astfel, în lumea lui, Blob este deja foarte educat. Dar Blob este încă mic: are între 6 și 9 ani, poate chiar 12, și este înscris la școală, în lumea lui, poate în clasa a 2‑a A (sau B) sau poate în clasa a 4‑a C.
Înfățișarea lui Blob
La întrebarea cum arată Blob, avem un răspuns amuzant de la un autor cu simțul umorului: Blob arată ca o bestie albastră! Nu-nu-nu. Blobiță nu este o bestie… albastră… Celelalte răspunsuri par corecte: arată ca un ghemotoc cu lăbuțe roz de pui, cu ochișorii căprui care sclipesc ca fulgii de nea și seamănă cu o picătură mai mare; sau este ca un balonaș cu puf și seamănă cu un kiwi (dar nu e kiwi pentru că nu e din lumea noastră și pentru că are aripi și codiță), sau seamănă cu un pui de bufniță, cu o vrăbiuță cunoscută ca Vrăbiuța Colectoare de Povești, sau cu un arici sau cu un șoricel, sau, în general, cu un… păsărel simpatic pentru că e pufos. Unii dintre autori l-au privit pe Blob prin oglinda magică a lui Alice și li s-a părut că e mare cât un elefant de 7 metri, sau mic cât un purice…
Ce vrea să fie când crește mare
Având toate caracteristicile de mai sus, este ușor de ghicit ce vrea Blob să fie când va crește mare. Nu e hotărât încă, dar are aptitudini de a deveni: om de știință, redactor de reviste, scriitor de cărti de aventură și suspans, bibliotecar… Dar cineva a ghicit și latura puternică, indestructibilă și magică a lui Blob, pentru că el nu e numai un gânditor pufos, ci poate intra în acțiune oricând. Blob se poate apăra singur și sunt sigură că își poate transforma puful în țepi ascuțiți, periculoși – armă letală! Da, cu timpul va fi în stare să și muște, dar încă nu poate. Blob are o rapiditate de reacție uimitoare și, evident, poate zbura. De aceea, uneori îl bate gândul să devină pompier. Alteori, poate pe urmele celor din familia lui care sunt muzicieni, pictori și actori, Blob vrea să intre în lumea artelor. Îl tentează actoria.
Străbunicul Blob, Steve McQueen și… extratereștrii
Străbunicul lui Blob, un blob mare, lucios, de culoare maro-roșcat și care își putea schimba forma oricând, a fost un actor vestit care a jucat într-un cunoscut film științifico-fantastic și de groază, alături de marele actor Steve McQueen. Intitulat The Blob, filmul a devenit un fel de serial (urmat de filme ca, Blob 2, Son of Blob și altele.) Ca să nu aveți coșmaruri, nu vă recomand filmul,
dar vă rog să rețineți o idee interesantă:
Din punct de vedere științific, filmul acesta vechi pare mai corect decât ceea ce ne imaginăm noi astăzi în filmele științifico-fantastice, în materie de extratereștri. În zilele noastre, din păcate, noi ne imaginăm extratereștrii ca pe niște omuleți verzi, cu ochii mari sau ca pe niște roboți care seamănă… tot cu oamenii; sau cu vreo insectă. Dar, dacă exista vreo formă de viață undeva, prin univers, de ce trebuie să ne-o imaginăm neapărat asemănătoare formelor de viață de pe pământ? Filmul The Blob, cu străbunicul Blob în rolul extraterestrului blob, ne obișnuiește cu ideea îndrăzneață că viața în univers ar putea avea atâtea forme diferite de cele cu care suntem noi obișnuiți pe pământ… Cam atât deocamdată despre latura americană a familiei lui Blob.
Prietenul cel mai bun al lui Blob face parte din ramura europeană a familiei Blob, mai precis din Olanda. Este verișorul Beau și seamănă cu Blob ca două picături de apă… de culori diferite. Întreaga famile a lui Beau, familia Barbapapa, sunt personaje vestite și au jucat într-o serie de desene animate, Blobii Barbapapa. Beau este extrem de talentat la pictură și, după cum vedeți, este la fel de pufos ca și Alex Alin Blob.
O, am uitat să vă spun că pe Blob al nostru îl cheamă Alex Alin, așa cum ați hotărât voi. Alex Alin Blob. Superb!
Observați-i pe ceilalți membri ai familiei Barbapapa: singurul pufos este Beau, ceilalți sunt netezi și lucioși dar, ca și Blob-străbunicul-actor, toți au capacitatea de a-și schimba forma, de a se
alungi, de a se lăți, de a se turti, de a se subția la dimensiunile firului de ață etc. Evident, și Alex Blob al nostru are această capacitate de invidiat.
Tatăl blob roz și mama blob negru sunt încântați de prietenia dintre cei doi blobișori, Alex și Beau. Numele celorlalți verișori ai lui Blob sunt: Bravo (roșu), Lib (portocalie, în brațele mamei), Zoo (galben), Belle (violetă, în spatele lui tata roz), Lala (albastră-verzui, cu Irvin cățelușul-blob roz, în brațe) și Bright (albastru).
Blob are multe alte rude prin toate ramurile internetului, unele mai îndepărtate, de genul slime sau Anime, care fac parte din aceeași mare familie. Dar în încheiere, prezint
Formația BLOB OPERA și vă invit să vă jucați cu cei mai prietenoși blobi, doi verișori și două verișoare de-ale lui Blob și Beau. Toți patru sunt extrem de talentați la muzică, deci puteți cânta împreună cu ei și, mai ales, puteți auzi și eventual învăța câte un cuvânt, două , în limba blob.
Accesați BLOB OPERA INTERACTIVĂ de pe g.co/blob-opera
Singuri sau cu putin ajutor din partea cuiva care are mai multă experiență la computere, îi puteți face pe cei patru blobi să cânte, cu ajutorul cursorului. (Dacă nu vă descurcați, veniți la bibliotecă să vă arăt cum îi puteți accesa!) Apoi puteți merge cu ei în diferite părți ale lumii și puteți cânta împreună melodii locale vestite!
HAVE FUN!!!
Cu atâtea date de inspirație, sper că veți scrie următoarele capitole foarte captivante din viața lui Blob. Succes și aștept noile aventuri ale lui Blob scrise de voi!
prof. Antonia Bonca
Bibliotecar
Pentru cei mai mici, pentru cititorii începători cărora le-ar prinde bine un suport vizual sau, pur și simplu, pentru oricine își dorește, puteți urmări povestea lui Blob și în format video: