ZEL 2024, la SEB
Ziua de 26 septembrie a fost una plină de culoare în sediul din Expoziției. Pentru a marca Ziua Europeană a Limbilor, Liceul Teoretic „Școala Europeană București” a pregătit o serie de evenimente care să sărbătorească plurilingvismul, cu scopul de a motiva elevii să învețe limbile străine, de a-i informa despre originea și despre legăturile dintre limbile europene. În acest fel, elevii SEB s-au putut bucura de diversitatea culturală și de varietatea temelor abordate în cadrul atelierelor pe care voluntarii liceeni, coordonați de profesorii catedrei de comunicare, le-au pregătit pentru elevii claselor V-IX.
Fiecare limbă studiată în SEB s-a regăsit reprezentată în cadrul acestor ateliere care au avut loc după momentul de deschidere și după un scurt program artistic pe tema Sportul și limbile străine ne unesc. Momentul a fost pregătit de trupa de teatru, coordonată de prof. Radu Moldovan. Programul a fost inspirat de anul olimpic, ocazie cu care am aflat ce legături pot fi între sporturi și limbile străine.
Limba română:
- „Povestea lingurii de lemn” – au fost decorate linguri de lemn și s-au spus poveștile acestora, îmbinând diverse abilități practice, specifice artelor vizuale, cu jocul de rol – prof. coord. Georgiana Stoica;
- „Măștile populare românești – istorie, semnificații, făurire” – prof. coord. Adelina Zamfir;
- „Întoarcere în timp pe urmele bunicilor” – descoperirea obiectelor din gospodăria tradițională românească – prof. coord. Andreia Dosaru;
- „Decât un Kahoot ZEL” – Kahoot pe tema „Ziua Europeană a Limbilor” – prof. coord. Radu Petrescu;
- „Încurcături de limbă” – au fost învățate și folosite expresii românești – prof. coord. Rodica Nicolae;
- „Turist prin Europa” – călătorie virtuală prin marile muzee europene – prof. coord. Iuliana Ionescu.
Limba franceză:
- „Le visuel en classe de FLE-Les JO de Paris 2024” – acte de limbă, rolul sportului – prof. coord. Loredana Pană;
- „Message en bouteille – actes de langage en classe de FLE" – acte de limbă, jocuri lingvistice – prof. coord. Lavinia Pavel.
Limba spaniolă
- „Taller de español: Cultura y Civilización españolas” – acte de limbă și jocuri lingvistice – prof. coord. Silvia Petcu;
- „Taller gastronómico” – elevii au gătit guacamole și sangria – prof. coord. Ada Bogliș.
Limba germană
- „Schritt für Schritt lernen wir die europäishe Kultur kennen” – jocuri lingvistice și plurilingvism – prof. coord. Florentina Popescu;
- „Schatzsuche: Die Geheimnisse der deutschen Sprache” – concurs de genul „căutare de comori” cu scopul de a se familiariza cu limba germană – prof. coord. Ingrid Frâncu.
Limba latină
- „Latina – mater omnium” – jocuri lingvistice – prof. coord. Veronica Guțescu.
Filosofia limbajului
„Despre nume” – jocuri despre originea numelor – prof. coord. Bianca Savu.
Prof. Georgiana Stoica, în calitate de coordonator al evenimentului dedicat Zilei Europene a Limbilor, ne-a detaliat semnificația acestei zile. A fost un eveniment care încurajează învățarea limbilor străine. După cum sugerează și numele, este o sărbătoare a limbilor europene.
De unde a pornit totul?
După succesul Anului European al Limbilor din 2001, Consiliul Europei și Uniunea Europeană au proclamat Ziua Europeană a Limbilor ca o sărbătoare anuală.
De ce o sărbătorim?
- pentru a înțelege importanței învățării limbilor străine, pentru a încuraja învățarea lor;
- pentru a promova diversitatea lingvistică și culturală a Europei;
- pentru a încuraja învățarea limbilor străine pe tot parcursul vieții, nu numai într-un context școlar, ci și în afara acestuia;
- pentru a sublinia importanța limbilor în promovarea înțelegerii interculturale.
Tot doamna profesor a prezentat câteva curiozități despre limbile europene și nu numai:
- în toată lumea sunt vorbite între 6000 și 7000 de limbi, dintre care aproximativ 225 sunt limbi europene;
- majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia și Africa;
- mai mult de jumătate din populația globului este bilingvă sau plurilingvă (vorbește sau înțelege două sau mai multe limbi);
- în Europa există peste 225 de limbi indigene, reprezentând aproximativ 3% din totalul mondial;
- pe continentul european există trei familii lingvistice principale: limbile germanice, limbile slave și limbile romanice.
Ziua s-a dovedit a fi o bună oportunitate pentru elevi de a se bucura de bogăția limbilor europene, de a descoperi noi culturi și de a înțelege cum comunicarea în diferite limbi poate crea armonie în lume.
Mulțumim organizatorilor, profesorii de limba română, latină, spaniolă, germană, franceză, precum și educație socială și logică, și voluntarilor, elevi din clasele X-XII, care participă activ la organizarea atelierelor, alături de profesorii coordonatori.
Trăgând linie, a fost o zi în care cu toții am învățat distrându-ne!