Săptămâna lecturii la SEB
Între timp, elevii de gimnaziu și de liceu reîntâlneau nume ale culturii românești, într-o prezentare venită dinspre elevi către elevi. Pentru Întâlnirea de luni, aceștia au ales personalități reprezentative ale diverselor arii culturale, străduindu-se să aducă și elemente de noutate, căci, așa cum era de așteptat, elevii SEB știu deja o mulțime de lucruri. E greu să-i mai surprinzi.
Săptămâna lecturii a continuat cu o întâlnire cu scriitoarea Adina Rosetti. Copiii așteptat-o cu nerăbdare și au urmărit-o plini de curiozitate. Cu mare bucurie, am descoperit omul din spatele cuvintelor.
Ce au reținut, printre multe altele…
* Iubește să scrie pentru copii, îi plac vacanțele și înghețata.
* După ce a debutat cu literatură pentru adulți, a descoperit că cel mai mult îi place să inventeze povești pentru copii.
* Din joaca ei cu interesantele cuvinte au ieșit până acum mai multe cărți: ,,Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul", ,,De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?", ,,O istorie cu gust de kiwi" etc.
* Un scriitor este, înainte de toate, un bun cititor.
Întâlnirea a trecut dincolo de carte, căci, până la final, îndemnul autoarei a fost acela de a fi mereu curioși și de a ne găsi pasiuni.
Firește, de Ziua Culturii Naționale, cu puteau lipsi caligramele sau desenele tematice.
- Inspirată de mărturisirea lui Nichita Stănescu,
Cel mai frumos catren, de-aș fi în stare să-l scriu vreodată, ar avea patru versuri:,,Eminescu,Grigorescu,Enescu,Brâncuși."
- Elevii clasei a VI-a B, la propunerea prof. Radu Petrescu, au realizat ilustrații pentru diverse creații ale poeților noștri emblematici: Eminescu, Alecsandri, Arghezi, Minculescu, Cerna etc.
Interesant este cum, de Ziua Culturii Naționale, chiar și la orele de limbi străine profesorii au reușit să-i captiveze pe elevi, rămânând în același cadru.
-
La ora de limba franceză, prof. Loredana Pană a adus sub reflector pe cel care este, pentru români, scriitor francez și, pentru francezi, scriitor român, rebelul Panait Istrati care continuă să încânte publicul de orice vârstă cu poveștile lui! Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, s-a discutat la ora de franceză despre viața și despre opera lui Panait Istrati și mai mult, elevii de liceu au și citit câteva pagini din romanul „Chira Chiralina”.
- Pe de altă parte, francofonii claselor a XI-a B și a VIII-a B+C, sprijiniți de prof. Lavinia Pavel, au descoperit-o pe Marthe Bibesco, scriitoarea de origine română care și-a scris operele în limba franceză. Astfel, prințesa de la Mogoșoaia, duce imaginea României autentice în saloanele pariziene ale începutului de secol XX, trezind interesul pentru obiceiurile și pentru tradițiile țării natale, dar și pentru rădăcinile sale universale în care Europa joacă rolul nimfei care traversează secolele.
-
Regina Elisabeta I a României, cu pseudonimul literar Carmen Sylva, a fost personalitatea aleasă de prof. Florentina Popescu pentru a marca Ziua Culturii, la orele de limba germană. Așa că, pornind cu una dintre fotografiile reginei, elevii au vizionat un scurt material video despre regina, poeta, scriitoarea, traducătoarea Elisabeta, au ascultat o poezie și au încheiat încercând și reușind să găsească corespondentul în română pentru diferitele titluri de poezii scrise în germană.
În Săptămâna lecturii, era de la sine înțeles că va fi abordată și tema „Cum alegem o carte?”. Prof. Cristina Durică a prezentat elevilor din școala primară un ghid practic de utilizare a cărților ca produse culturale, însoțindu-și ideile de exemple concrete, cărți minunat ilustrate, cu un conținut adecvat categoriei de vârstă, valoroase din punct de vedere al mesajului transmis.
Și cum cele mai frumoase povești sunt mereu scrise de cei mai surprinzători autori, mici sau mari, era timpul să dăm drumul creativității să se aștearnă pe hârtie. Iar dacă despre Alice în Țara Minunilor, uriașii prietenoși sau Harry Potter știm deja multe lucruri, cum rămâne cu poveștile inventate și scrise de copii? La SEB am organizat un concurs de scriere creativă pornind de la o ilustrație dată, care a impulsionat copiii să devină scriitori pentru o zi. A fost plăcut să auzim povestea câștigătoare a Marelui Premiu, citită chiar de autorii săi.
A fost o săptămână bogată, cum, de altfel, e fiecare săptămână la SEB. Pe aceasta, însă, am ales-o spre a o împărtăși cu dumneavoastră.