Campania Umanitară SEB, toamna 2020
Au trecut mai bine de 7 luni de când felul în care se scurg zilele pentru fiecare dintre noi s-a schimbat radical. Au fost peste 7 luni în care am învățat să ne zâmbim pe sub măști, să ne dăm imaginar mâna și, mai important ca oricând, am învățat să fim împreună. Chiar dacă regulile ne cer să stăm la distanță, suntem parcă mai aproape acum. Fiecare minut de joacă devine mult mai valoros și fiecare întâlnire, fiecare privire cu care ne intersectăm fizic are valoarea unei îmbrățișări. Noroc că distanțarea la care ne obligă contextul este doar una fizică, nu și una socială. Suntem împreună de la distanță!
Tocmai de aceea fiecare gest pe care îl facem pentru a veni în sprijinul celor din jur este însutit, chiar înmiit mai valoros. Iar când Mama Elena, sora Maicii Serafima de la Mănăstirea Mărcuș ne povestește că banii intrați anul trecut în cont, înainte de Crăciun, sunt cei care i-au scos din iarnă, înțelegem cât de mult ar cântări ajutorul nostru în acest an care ne pune pe toți la încercare.
Este ceea ce ne motivează să continuăm și în acest an campania umanitară, avându-i, în continuare, sub aripa ocrotitoare pe copiii de la Mănăstirea Mărcuș care, de 20 ani, găsesc acolo iubire, înțelegere, căldură și, până la urmă, un blid de mâncare.
Domnul profesor de artă dramatică Radu Moldovan, împreună cu Andrei Hurmuzache, în calitate de consilier în imagine, au făcut de curând o vizită celor cărora le întindem o mână de ajutor, înțelegând astfel și mai bine că orice gest, cât de mic, la mănăstire se traduce prin speranță. Au stat de vorbă pe-ndelete cu măicuțele, cu fetele crescute acolo, cu Mama Elena. Au simțit răcoarea pădurii care, pe timpul iernii, face traiul mai greu și nevoile mai mari.
Vizita colegilor noștri ne-a confirmat că acum, mai mult decât oricând, contează să le fim alături. Este greu să pui în cuvinte emoția momentului, dar o puteți citi printre rândurile pe care prof. Radu Moldovan le-a așternut pe hârtie la scurt timp de la întoarcere:
Am fost în vizită la mănăstirea Mărcuș, unul dintre locurile în care ajung donațiile dumneavoastră, din ultimii patru ani. E un loc pitoresc, pe un vârf de deal, înconjurat de pădure. Acolo, pe lângă mănăstire, este și un orfelinat. Măicuțele au grijă de paisprezece fete, majoritatea abandonate în maternitate. Dar în total, de-a lungul a douăzeci de ani, de când funcționează asociația care îngrijește fetele, pe acolo au trecut peste două sute de copii.
Am mai fost în centre de plasament și știam la ce să mă aștept, dar nu a fost deloc așa. Am găsit copii echilibrați emoțional, copii care nu aveau acea privire pe care o capeți din lipsă de afecțiune, din frică și nesiguranță. Am găsit o mare familie care pregătea zacusca pentru iarnă. Fetele stăteau în jurul mesei, povesteau, râdeau și curățau legume. Familia maicii starețe este implicată direct și fetele au mame, mătuși, unchi și verișori. După ce am luat interviurile cu câteva dintre fete, am observat că sunt foarte educate, vorbesc corect și liber în fața camerei, deși sunt un pic emoționate înainte. Se gândesc la viitor, multe dintre ele urmează să susțină examenul de bacalaureat, sunt emoționate. Îl numesc cel mai important examen din viața lor. Mama Elena, sora maicii Serafima, le dă cele mai bune sfaturi, ca și cum ar fi mama lor adevărată. Și este! Este, cu siguranță, o mamă adevărată, vorbește deschis cu fetele și au o relație exemplară. La mănăstirea Mărcuș am găsit o familie! O mare familie! Dragi părinți, ce se întâmplă la mănăstirea Mărcuș e un lucru minunat! Un loc în care copiii abandonați rămân copii și cresc frumos. Primesc o șansă pe care alții nu o au, din păcate. Haideți să susținem în continuare această minune!
Așadar, Campania umanitară SEB continuă. Ne vom adapta contextului și, chiar dacă evenimentele deja tradiționale în SEB nu se vor mai putea derula ca de obicei, suntem siguri că vom reuși să strângem și în acest an banii care să-i ajute pe copiii de la Mănăstirea Mărcuș nu doar să spere, ci chiar să înceapă a lucra la a-și împlini visuri.
Special pentru acest scop, a fost deschis contul RO62RNCB0072049685510022. Orice sumă depusă aici va însemna pentru prietenii noștri din Mărcuș încă o zi trecută, o factură plătită, o haină cumpărată, o carte deschisă, un pas mai aproape de visuri.