Bucuria de a dărui
Profitând de săptămânala Întâlnire de luni și de faptul că școala este în pline pregătiri de Crăciun, Adelina Munteanu din clasa a XII-a A și Mihai Stoica din clasa a XI-a B au ținut să se adreseze colegilor din clasele gimnaziale și de liceu. Cei doi ne-au amintit faptul că toate aceste pregătiri fac să simțim deja cum spiritul acestei sărbători magice ne cuprinde și ne aduce împreună, ne îndeamnă să fim buni unii cu ceilalți și să dăruim celor dragi.
Adelina și Mihai au pregătit un material special cu titlul „Bucuria de a dărui sau cum creștem oameni mari prin gesturi mici”. Fiindcă ne-a plăcut foarte mult, vi-l prezentăm în cele ce urmează.
Tradiția de a oferi cadouri pare să își aibă rădăcinile în creștinism. Acest obicei de Crăciun este atribuit celor trei Magi care au călătorit până în Bethlehem pentru a-I oferi cadouri pruncului Iisus Hristos. Cadourile simbolizau binecuvântarea copilului cu o viață minunată.
Crăciunul este momentul magic în care dorințele acumulate peste an se îndeplinesc. Există însă o magie și mai mare decât îndeplinirea lor, iar aceasta este puterea legăturii dintre oameni.
Pe lângă bucuria așteptării și cea a dorințelor împlinite, Crăciunul înseamnă și bucuria de a le oferi celorlalți. Este o bună ocazie de a fi mai atenți la ceilalți și de a fi de ajutor în comunitatea din care facem parte. Acum, avem oportunitatea de a cultiva compasiunea și de a fi noi cei care deschidem ușa bucuriei pentru cei pe care îi iubim sau poate și pentru cei care nu întâmpină Crăciunul cu la fel de multă încântare fie din cauza lipsurilor, fie din cauza pierderilor sau a greutăților cu care se confruntă.
De aceea, a dărui nu înseamnă doar a face un cadou, ci și a fi alături de ceilalți, înseamnă empatie. Să dăruim ne face să ne simțim utili, valoroși și facilitează legăturile cu ceilalți.
La întrebarea „Care credeți că poate fi cel mai frumos dar pe care-l puteți oferi, dar care să nu fie material?”, publicul a răspuns, așa cum ne așteptam, în cele mai frumoase moduri. Cadourile la care s-au gândit au fost empatia, prietenia, timpul, suportul etc.
Deci, spre deosebire de momentele în care ne scriem dorințele și așteptăm cuminți să se îndeplinească, atunci când dăruim, oferim fie un lucru, fie timpul nostru, fie un sprijin care nu trebuie să fie neapărat material. Putem felicita un coleg care a luat un premiu sau putem trimite un gând bun unei persoane singure, triste; o vorbă spusă la timp și din inimă poate fi un dar neprețuit.
Este o lecție extrem de importantă să știm să ne bucurăm împreună cu ceilalți, să apreciem micile gesturi, să reușim să luăm inițiativă atunci când trebuie, pentru că, în felul acesta, ceea ce dăruim se răsfrânge, de fapt, asupra noastră: devenim activi și părtași la bucuria celuilalt sau chiar la tristețea lui, într-un mod uman, sănătos. Devenim oameni în adevăratul sens al cuvântului.
Trebuie să ne gândim bine ce cadou alegem, cum îl ambalăm și cum îl oferim. Este important ca noi înșine să creăm din astfel de situații un prilej de relaxare și de entuziasm, nu de stres și datorie. Dăruirea este o formă de comunicare; în fiecare dar este prezent un mesaj, pentru că valoarea emoției create, transmise este mult mai mare față de cadoul propriu-zis.
Chiar dacă sărbătoarea Crăciunului este asociată cu veselia, bunătatea, împlinirea, totuși, există și suferință, pierdere, durere. Astfel, pe lângă toate cadourile materiale, cele spirituale vindecă suflete. Spre exemplu, actele de voluntariat sunt fapte venite dinăuntrul nostru pentru a ajunge în inimile celorlalți. Voluntariat nu înseamnă doar să te implici în acțiunile comunității căreia îi aparții, să plantezi copaci, de exemplu, ci și să mergi la un cămin de bătrâni și să vorbești cu ei, pur și simplu, să ai răbdare să-i asculți.
Putem să invităm la noi de Crăciun un prieten care trece printr-un moment greu sau se simte singur; și acesta este un act de voluntariat. Putem să ne ajutăm în pauză un coleg care nu a înțeles o problemă la fizică; putem să-i învățăm pe cei mai mici decât noi regulile unui joc nou. Toate acestea sunt acte de voluntariat; de fapt, acestea sunt darurile care contează cel mai mult. Cele făcute pentru că așa simți și pentru că așa te simți mai bine.
Generozitatea îți face ție bine! Ne face bine fiecăruia dintre noi!
Nu contează cât de mult dăruim, ci câtă iubire punem în dar; putem să oferim chiar și un zâmbet. Poate schimba ziua cuiva… „Ce faci pentru tine este trecător; ce faci pentru ceilalţi rămâne pentru eternitate!”, a spus Einstein.
Dăruim necondiționat și, totuși, și cine dăruiește primește ceva- Bucuria din ochii celor care primesc este, pentru noi, CEL MAI FRUMOS DAR.
Dăruind vei dobândi nu este doar numele un campanii, ci un crez! Deci, să credem și să avem Sărbători fericite!
O sursă de inspirație pentru materialul prezentat au constituit-o și câteva citate:
Nu judeca fiecare zi după recolta pe care o culegi, ci după semințele pe care le cultivi.
Robert Louis Stevenson
Parfumul rămâne întotdeauna în mâna ce dăruiește trandafirul.
Autor necunoscut
Existăm vremelnic prin ceea ce luăm din jur, dar vom trăi veșnic prin ceea ce dăruim.
Douglas M. Lawson
Le mulțumim Adelinei și lui Mihai pentru lecția de astăzi, o lecție pe care o știam, dar pe care e nevoie să ne-o reamintim mereu!